Belföld

Der Standard: Orbán az önkormányzati adósságokkal engesztelné a bankokat

Orban-Viktor(960x640)(10).jpg (Orbán Viktor)
Orban-Viktor(960x640)(10).jpg (Orbán Viktor)

Az önkormányzati adósságok magyarországi rendezéséről közölt cikket a Der Standard című osztrák lap szombaton.

Miután a vitatott bankadót az ígérttel ellentétben nem felezik meg 2013-ban, a kormány más módon, az önkormányzati adósságok részbeni visszafizetésével akarja kiengesztelni a bankokat – írta a liberális napilap.

A kormány még az idén visszafizeti az ötezer lakosúnál kisebb települések adósságát – közölte Szalay-Bobrovniczky Vince magyar nagykövet Bécsben. A diplomata a tudósítás szerint a kormány “bankokkal szembeni jó szándéka” jelzéseként jellemezte a lépést. A Der Standard szerint a közlés nyilvánvalóan reakció is arra, hogy Herbert Stepic Raiffeisen-vezérigazgató a német Börsen-Zeitungnak nyilatkozva figyelmeztette a magyar kormányt, hogy “ne használják továbbra is mintegy önkiszolgáló üzletként” a bankokat.

A nagykövet visszautasította a vádat, hogy a kormány nem tartotta volna be szavát a bankokkal szemben, és kijelentette, a pénzintézetek nem tartották be ígéretüket, amely szerint bővítik a gazdaság hitelezését. Közölte, a kormány tisztában van azzal, hogy az országnak szüksége van a bankokra a növekedéshez.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik