Belföld

Folytatódik a lakásából kitett Európa-bajnok kálváriája

Az ötgyermekes sportolót a minap azért rabosították, mert bement a saját lakásába, ahol albérlők éltek. Az ügyvéd szerint az eset azért nem meglepő, mert a törvény sok esetben a lakásban tartózkodók pártján áll.

Továbbra sem engedik be a saját lakásába albérlői azt az ötgyerekes családapát, akinek történetét múlt héten mutatta be az RTL Híradó. Ébend Gábor harcművészeti oktató hónapok óta nem jut be az ingatlanba, ugyanis az albérlők lecserélték a zárakat, és hiába kéri, nem nyitják ki neki az ajtót. A számlákat sem fizetik és a bérleti díjat sem rendezik.

Gábor bár felmondta velük a szerződést, és többször felszólította őket, hogy hagyják el a lakást, az önkényes otthonfoglalók nem mozdulnak. Sőt! Nemrég, amikor a férfi – megelégelve a lehetetlen helyzetet – úgy döntött, hogy benyomja az ajtót, és leül a saját lakásában, a saját székére, az albérlők kihívták a rendőrséget. A taekwon-do mestert bevitték a harmadik kerületi rendőrkapitányságra, és rabosították. Mint kiderült, jogszerűen. Azzal ugyanis, hogy Gábor az ajtót benyomva bement a saját lakásába, ahonnan az albérlők a szerződés ellenére kizárták, magánlaksértést követett el.

Jelenleg az ügyészségre vár a feladat, hogy döntsön arról, a férfiből vádlott lesz-e, és bíróság elé kell-e állnia. Emellett figyelmeztették: ha az eljárás alatt még egyszer megpróbál bejutni a saját lakásába, még súlyosabb büntetésre számíthat. Harminc napra elzárhatják, illetve akár három év szabadságvesztésre is ítélhetik.

Ha kell, a végsőkig elmegy

Gábor a Hír24-nek elmondta, szerda délelőtt újságírókkal újra visszament a lakáshoz, az albérlők azonban továbbra sem nyitottak neki ajtót. Kedden írásban feljelentést tett a rendőrkapitányságon, és bár gyors segítséget nem ígértek, így is 36 ezer forintja bánta az ügyintézést. Ekkora összegű illetékbélyeget kellett ugyanis kifizetnie az eljárás megkezdéséhez. Hozzátette: tiszteletben tartja a jogi kereteket, de ha hónapokon belül nem történik változás, kénytelen lesz más megoldást választani az ügy rendezésére.


A kép illusztrációFotó: Kummer János

„Ma Magyarországon erre a problémára sajnos nincsen jogi megoldás. Azt azonban senki nem gondolhatja komolyan, hogy ötgyerekes családapaként majd tétlenül állok és várok. Minden követ megmozdítok, amit csak lehet. Ha pedig hónapokon belül nem lesz változás, valami akkor is történni fog” – fogalmazott rejtélyesen a férfi, de azt nem akarta elárulni, pontosan mit tervez.

Az egyik albérlőről azóta egyébként kiderült: nem ez az első eset, hogy fizetés nélkül használ kiadó ingatlant Budapesten. Az asszonyt korábban volt, aki fel is jelentette a rendőrségen, ennek ellenére a mai napig szabadon költözködik. Volt, ahonnan még a bútorokat is elvitte magával.

Hónapokig nem mehet haza

Az általunk megkérdezett ügyvéd szerint, Gáboréhoz hasonló esetek – bár nem nagy számban – azért fordulhatnak elő, mert némely esetekben a törvény jobban védi az albérlőket, mint a tulajdonosokat. Véleménye szerint, ha a férfi vissza akarja kapni a lakását, mindenképpen érdemes jogi segítséget kérnie, jegyzőhöz fordulnia, vagy végső esetben a bírósághoz. Semmiképpen sem az a megoldás – figyelmeztet -, hogy mások jogellenes magatartását úgy próbáljuk megakadályozni, hogy közben mi magunk sem jogszerűen járunk el. Ezzel ugyanis csak még nagyobb bajban találhatjuk magunkat.

„A jog megkülönbözteti a birtokjogot és a tulajdonjogot. Némely esetekben előbbi erőteljesebb tud lenni, ugyanis, amíg az albérlő birtokon belül van, addig a jog őt védi. Ezzel szemben a tulajdonos természetesen fel tud lépni jogszerűen, vagyis szó nincs arról, hogy nincs joga visszakapnia az ingatlant, de ennek minden esetben megvan a meghatározott menete. Első körben be kell tudnia bizonyítania, hogy a birtokos nem jogszerűen tartózkodik az ingatlanban. Vagy a jegyző vagy, – ha már egyáltalán nincs más lehetőség -, akkor a bíróság előtt. Jegyzői határozottal vagy jogerős ítélettel ugyanis a birtokos végrehajtói intézkedéssel kilakoltatható” – magyarázta dr. Kocsis Ildikó.

A jog e furcsa kettősségét – mint mondja – az indokolja, hogy az albérlőket ugyanúgy megilleti a védelem, mint a tulajdonosokat. „Hiszen fordított eset is előfordulhat, vagyis, amikor a birtokost éri sérelem az által, hogy a főbérlő egyszer csak meggondolja magát és úgy dönt, mindenféle különösebb indok nélkül, kiteszi az ott lakókat.”

Kocsis Ildikó hangsúlyozta – mint az élet bármely területén – itt is a megelőzés a legfontosabb, vagyis okiratba foglalni a bérleti szerződést, és ennek megírásához szakértő segítségét kérni. Véleménye szerint Gábor ügyében, ha bíróságra kerül, – mivel az ismert adatok alapján úgy tűnik, hogy kisértékű per és nem bonyolult megítélésű – akár már az első tárgyalási napon ítélet születhet.

Igaz, addig is hónapok telhetnek el, rengeteg időt, energiát és pénzt felemésztve.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik