Belföld

Sok az elvándorló orvos, de kevesebb

muto(210x140)(1).jpg (műtő, orvos, kórház)
muto(210x140)(1).jpg (műtő, orvos, kórház)

Csökkent a külföldi munkavállalást tervező egészségügyi dolgozók száma az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint.

Kapcsolódó cikkek

Rekordot dönthet 2012-ben az orvoselvándorlás – írta pénteken a Világgazdaság az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivataltól kikért adatok alapján. Tavaly 1901-en kérték a külföldi munkavállaláshoz szükséges hatósági igazolást a hivataltól, idén szeptember végén már 1660-an – olvasható a cikkben.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma ugyanezeket az adatokat elemezte, más szempontok alapján. Eszerint év elején 542 orvos és 246 ápoló kért igazolást, addig az év harmadik negyedévében már csak 370 orvos és 142 ápoló adott be kérelmet (512), azaz összesen csaknem 60 százalékkal kevesebben.

Az Emmi hozzátette: a hatósági bizonyítványt kérők számában benne vannak azok a magyar egyetemen végzett külföldi hallgatók is, akik az egyetem után elhagyják az országot. Egy ember többször is kérhet hatósági bizonyítványt, ha tehát valaki minden évben próbálkozik, de nem szerződik le külföldön, akkor minden évben újra megjelenik a statisztikában.

Emellett az orvosok egy része magyarországi állását megtartva vállal külföldön is munkát (hétvégénként vagy néhány hónap fizetés nélküli szabadsággal). Ők ugyanúgy megjelennek a hatósági bizonyítvány nyilvántartásában, mint akik valóban elhagyják a hazai egészségügyi rendszert.

Az Emmi kiemelte azt is, hogy 90 ezer egészségügyi dolgozó részesült béremelésben az idén, januárig visszamenőleg. Az emelést a júliusi bérrel együtt augusztus elején kapták meg az ágazatban dolgozók. Az intézkedés célja az egészségügyi munkavállalók életkörülményeinek javítása mellett az elvándorlás lassítása volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik