Belföld

„Ennél különbet sz.rok”

Nyári bulikon merengő iPhone-os srác otthagyja a Nagy Magyar Strandországot és Angliába megy. Tegnap írtunk arról a klipről, mellyel a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium próbálja lebeszélni a magyar fiatalokat az elvándorlásról. Nemsokára azt is megtudtuk, a videó mennyibe került. Most pedig gyors hatásvizsgálatot tartunk.

A Minden ideköt című kampányfilmet, mint írtuk, a zánkai Új Nemzedék Központ készíttette. A központ vezetője a Hír24 kérdésére elmondta, a videóval a 18–30 éves fiatalokat szeretnék megszólítani.

Siklódi Levente levelében ezt írja: A klip egy „fiatal fiún keresztül mutatja be sok fiatal dilemmáját. Azt, hogy hátat fordítani a hazának egy életre szóló döntés, és amelynek komoly következményei lehetnek már egy ember életére. Tisztában vagyunk vele, hogy nem ez a 4 perc fog senkit meggyőzni arról, hogy itthon maradjon, nem is ezzel a céllal készült a film.”

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium szárnyai alá tartozó Új Nemzedék Központ vezetője szerint „a jelenlegi kormány – szemben az elmúlt évek hozzáállásával (amikor a mondás az volt, hogy ‘el lehet menni Magyarországról’ – Gyurcsány Ferenc), arra törekszik, hogy itthon tartsa, hazahívja a fiatalokat.” Siklódi hozzáteszi: „A kormány eddig is számos intézkedést tett annak érdekében, hogy a fiatalok helyzetén javítson: a felsőoktatás átszervezésének köszönhetően értékesebb lesz a diploma, otthonteremtési támogatások léptek életbe, érezhetően megnőttek a családalapítás, a gyermekvállalás támogatása, 3 milliárd forintos munkaerőpiaci programot indított a pályakezdő fiatalok álláshoz juttatása érdekében.”

A Hír24 rákérdezett, miért tiltották le a kommenteket a YouTube-ra kitett videónál. Kérdésünkre egyértelmű választ nem kaptunk, csak annyit, hogy a Facebookon hozzá lehet szólni a kliphez. (A közösségi oldalon egyébként nem is tiltható a kommentelés – a szerk.)

Azóta mellesleg felkerült a YouTube-ra egy új, kommentelhető verzió – nem az Új Nemzedék Központ jóvoltából.

Olvasóink mondták

Kíváncsiak voltunk, Önök mit szólnak az elvándorlásellenes kampányfilmhez. Így a teljesség igénye nélkül szemezgettünk egyet a tegnap született két anyagunk kommentjei közül.

Egyik olvasónk véleménybe rejtett költői kérdést tett fel:
„Aki ezt a kampányfilmet készítette, annak fogalma sincs a mai magyar helyzetről. Sport, szórakozás, taxi a reptérre? Miből, kérem? Aki szerencsés és dolgozik, annak a belét is kihajtják nettó 70.000 Ft-ért. Aki meg nem dolgozik – és nem azért, mert nem akar –, az meg azért nem jut ilyesmihez. Hol él ez a készítő? Melyik országot vette alapul – mert hogy ezt a mienket nem, az biztos.”

Egy másik, külföldre szakadt olvasónk a klip hatásosságát kérdőjelezte meg:
„Valahogy ezek után sincs kedvem ‘hazajönni’!”

Egy anyuka szerint könyörgő a hangnem, illetve hogy…:
„Ez egy baromság. 11 éves fiamnak már 4 éve azt mondom, amint lesz lehetősége, irány külföld, mert itt úgysem becsülik meg a munkáját. Nem könyörögni kéne a fiataloknak, hogy ne menjenek el, hanem megadni a lehetőséget a normális élethez.”

Egyik olvasónk saját környezetéből vonatkoztatott a humor hiányára:
„Körülöttem fél év alatt 6-an mentek ki. Ez nem vicc.”

Másikuk posvány- és kormányügyileg szakértett:
„Elkeserítő dolognak tartom, hogy az ország egyszerűen élhetetlen már! Ettől a filmtől senki nem marad itthon. Aki nem megy el szavazni egy jobb ország reményében, az sajnos megérdemli, hogy a posvány tovább fokozódjon. Minden ország olyan kormányt kap, amilyet megérdemel!”

Valaki olyat írt, ami tényleg elgondolkodtató:
„Ne menjek külföldre????? Miért??????? Mit kapok az országomtól??????? 1,5-éve nincs munkám, pedig nincs rossz szakmám. Maradjak…. éhen dögleni, elveszítsek mindent, amit eddig elértem. Ezen el kellene gondolkozni, valakinek.”

Egy másik hozzászóló pedig reményt látott:
„nekem csak egy S2-re futotta …január 4! UK !!! :) VÉGLEG! végre tervezhetem a jövőm.. cseppet sem fog semmi hiányozni :) kivéve a család és barátok, akiknek a fele már külföldön van..”

Illetve akadt kissé komolytalan, filmtechnikai kritika is:
„Ennél különbet sz.rok, 1 millióért… :-/”

Lelépnek a magyar fiatalok
Korábban készítettünk egy cikket külföldre vándorolt magyarokról, hogy megtudjuk, ki miért hagyta el az országot. Ezt itt olvashatja.

Sose volt még ennyire durva

A TÁRKI még márciusban készített egy elemzést arról, hogy mekkora a migrációt tervezők aránya Magyarországon. Abban azt írták, hogy ez a szám az elmúlt 20 évben sose volt ilyen magas: „mára minden ötödik magyar felnőtt tervezi, hogy rövid vagy hosszú távon külföldön vállal munkát, vagy véglegesen kivándorol. Mindez egy néhány éve tartó, egyértelműen növekvő trend eredménye, hiszen 2010 óta másfélszeresére nőtt a külföldi munkavállalást vagy kivándorlást tervezők aránya.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik