Belföld

Csúcsot dönthet az orvoselvándorlás

orvos (egészségügy, )
orvos (egészségügy, )

Szeptember végéig 1660 egészségügyi dolgozó indult külföldre dolgozni, ez csak 240-nel marad el a tavalyi egész éves adattól – olvasható a Világgazdaságban.

A lap adatai szerint az elmúlt öt évben megháromszorozódott az elvándorló orvosok és ápolók száma: öt évvel ezelőtt 664-en, tavaly már 1901-en kérték a külföldi munkavállaláshoz szükséges hatósági igazolást az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivataltól.

A cikk rámutat, hogy az egészségügyi dolgozók itthon tartásához az sem elég, hogy augusztustól bruttó 10 és 65 ezer forinttal magasabb alapbért és januárig visszamenőleges egyösszegű emelést kaptak.

Nem csak az orvosok költöznek tömegesen külföldre jobb fizetésért, más szakmákban is nagy az elvándorlás. A TÁRKI év eleji elemzése szerint az elmúlt 20 évben sosem volt ilyen magas az elvándorlók száma: minden ötödik magyar felnőtt tervezi, hogy rövid vagy hosszú távon külföldön vállal munkát, vagy végleg elköltözik.

A kormányt is aggasztja ez, a fiatalokat például egy bulis kampányfilmmel igyekszik meggyőzni, hogy jó itthon. Korábbi írásunk tanúsága szerint nem fogják sutba dobni bőröndjüket az elvágyók a klip láttán.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik