Belföld

A káosz adóemelést szül

vágó-gábor (vágó gábor, lmp, )
vágó-gábor (vágó gábor, lmp, )

Ezt állítja a Lehet Más a Politika, amely szerint csak a sárgacsekk-adó emelése háztartásonként több mint havi ezer forint pluszköltséget jelent.

Vágó Gábor képviselő azt mondta, “történelmi léptékű és jelentőségű ” lesz az a közel 800 milliárd forintos “megszorítási csomag”, amelyikről már hétfőn dönthet az Országgyűlés. Az ellenzéki képviselő közölte: a csomagot érdemi vita nem előzte meg, azt módosító indítványokba csomagolva “csempészik be” a jogszabályok közé.

A számvevőszéki és költségvetési bizottság LMP-s tagja szerint ennek az az oka, hogy a “Matolcsy György által fémjelzett gazdaságpolitikai káosz” állandó adóemelésekkel jár. Az úgynevezett sárgacsekk-adó emelése háztartásonként több mint havi ezer forint pluszköltséget jelent, ráadásul ezt a hiteltörlesztőkre is kivetik. A közműadó emelése pedig a rezsiköltségeket fogja növelni – tette hozzá.


Fotó: Neményi Márton

Törvénybe kell iktatni, hogy az adójogszabályokon csak évi kétszer lehessen változtatni – ismételte meg a képviselő korábbi javaslatukat. Hozzátette, a többkulcsos adórendszer bevezetésével és az adórendszer “zöldítésével” fenntartható pályára lehetne állítani a gazdaságot. A költségvetési bizottság csütörtöki ülésén döntött – az államháztartási egyenleget javító, a nemzetgazdasági miniszter által októberben bejelentett intézkedésekkel kapcsolatos – módosító indítványok benyújtásáról. A korábbi bejelentéseknek megfelelően a tranzakciós illeték általános mértéke 2 ezrelék, a készpénzfelvételé pedig 3 ezrelék lenne, a Magyar Nemzeti Bank viszont kikerülne az illetékfizetésre kötelezettek köréből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik