Belföld

Még mindig túlélésre kell a hitel[x]

A beruházási hiteleknél nagyon úgy fest, hogy idén sem lesz áttörés, a cégek főleg a likviditási gondjaik miatt és forgóeszköz-finanszírozásért kopogtatnak a bankoknál.

A távolabbi kilátások sem kedvezőbbek. A beruházási hitelek esetében a Raiffeisen Bank jövőre is stagnálásra számít. A cégek továbbra is jellemzően csak az állagmegóvó beruházásokat valósítják meg, de más nagyobb lélegzetű projektekkel még mindig kivárnak. Topor Balázs, a Raiffeisen Bank KKV-termékmenedzsment vezetője szerint a KKV szektorban további drasztikus portfolió romlás idén már nem várható, így amelyik vállalkozás 2012-ben, a válság negyedik évében még talpon van, az jó eséllyel továbbra is életképes marad.

A szakértő elmondta: a bankok csökkenő kamatkörnyezetre számítanak a jövőben, amely a hitelfelvételi lehetőségeket is kedvezőbbé teheti. Bár ehhez azt is hozzá kell tenni, hogy a jegybank monetáris tanácsának utóbbi két, összesen 50 bázispontos kamatvágása (jelenleg 6,25 százalék az irányadó ráta) még nem számít jelentős elmozdulásnak, továbbá a piaci szereplők óvatosságában és a beruházások halasztásában szerepet játszanak a hazai és az európai gazdasági folyamatok, és a forint árfolyamának a bizonytalanságai is.

A bankok és az ügyfelek is tanultak a bajból
A válság markánsan átszabta, leszűkítette, de másik oldalon átláthatóbbá is tette a hitelezést. A gazdasági visszaesés megtanította arra a bankokat, hogy a hitelcél alapú finanszírozást helyezzék előtérbe, és csak akkor adjanak többletforrásokat, ha a visszafizetést a vállalkozások a normál üzletmenetből, illetve a beruházás adta üzletmenet növekedésből ki tudják termelni. Az utóbbi évek rákényszerítették a kkv-kat, hogy finanszírozási struktúrájuk professzionálisabb legyen. Ennek vizsgálata az új banki ügyfeleknél is elsődleges, hiszen korábban akár olyan súlyos hibák is előfordultak, hogy folyószámlahitelből finanszírozták a telephelyvásárlást vagy az üzletméret növelését.

Ha egy cég mégis bajba kerül, akkor a sokat hangoztatott első lépés, hogy mielőbb jelezze a fizetési gondokat a bank felé. Később ugyanis már jóval szűkebb a bank mozgástere a probléma közös megoldásárára. A kiutat jelentheti a hitel átstrukturálása, a futamidő meghosszabbítása, a devizanem átváltása vagy például a forgóeszköz-hitelek törlesztési kötelezettségeinek időbeli porlasztása is – említett néhány lehetőséget a Raiffeisen eszköztárából Topor Balázs.

A válság és a törvényi szabályozás sokkal átláthatóbb működést kényszerítenek ki a bankoktól is. A Raiffeisen erre a folyamatra egyebek közt a KKV termékpaletta egyszerűsítésével reagált, amelyet az ügyfelek is kedvezően fogadtak. A bank Vállalkozói Aktív Számlái iránt jelentős az érdeklődés. A KKV-termékmenedzsment vezető szerint a termék sikere az átláthatóság és az előre tervezhető kiadások mellett abban rejlik, hogy a versenytársakkal szemben nemcsak kampányjelleggel biztosítják a havidíjmentességet, hanem időbeli korlát nélkül elérhetővé teszik ügyfeleik számára. Amennyiben az ügyfél meghatározott aktivitást, számlaforgalmat vállal, akkor korlátlan ideig megspórolhatja a havi számlavezetési díjat.



A másik legnépszerűbb szolgáltatás az egyedi áras online devizakonverzió. Az azonnali árfolyamon való devizaváltással az üzleti ügyfelek is gyorsan, egyszerűen és díjmentesen válthatják át a pénzüket. Ezt a szolgáltatást a Raiffeisen mikro és kisvállalatoknak  is biztosítja, amellyel egyedüli a piacon.

A beruházási hiteleknél a Magyar Fejlesztési Bank által refinanszírozott kedvező kamatozású, forint alapú termékeket keresik leginkább a kkv-k, amelyek a Raiffeisen portfóliójában is megtalálhatóak. Uniós források esetében a bank erőssége továbbra is a területalapú támogatások előfinanszírozása.

Fő a bizalom
A hitelbírálatnál a számlamúlt, az ügyfélismeret, a banki kapcsolat olyan mértékben felértékelődött, hogy ennek elvesztését és újraépítését általában nem vállalják fel a cégek. Emiatt az új ügyfelek szerzése is jóval nehezebb a pénzintézetek számára.  A meglévő partnereknél viszont egyre inkább jellemző, hogy ugyanannál az egy banknál forgalmaznak, akitől a hitelt kapták.
A vállalkozások klasszikusan nehezen váltanak bankot, de ehhez tanácsadás keretében a Raiffeisen Bank segítséget tud nyújtani. Tanácsadási szolgáltatásuk egyik lényeges eleme, hogy a banki logikát összeegyeztesse a vállalkozás működésével, így segítenek például a hitelcél megfogalmazásában is. A tanácsadás keretében referensük házhoz megy, kisebb méretű vállalkozásokat pedig specializált referensek várják a Raiffeisen bankfiókokban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik