Belföld

Schmitt Pál még harcol doktorija ügyében

Schmitt Pál (Schmitt Pál)
Schmitt Pál (Schmitt Pál)

Peren kívüli egyezséget ajánlhat a Semmelweis Egyetem Schmitt Pálnak – írja az origo.hu, az intézmény azonban ezt cáfolja. Különös tekintettel arra, hogy nincs is per az ügyben.

Szakértői vélemény igazolja, hogy a Semmelweis Egyetem megsértette az eljárási szabályokat, mikor megfosztotta Schmitt Pált doktori címétől – olvasható az origo.hu cikkében. A portál információi szerint az egyetem jogászai peren kívül egyezséggel próbálják elkerülni, hogy a bíróság mondjon ítéletet az ügyben, mert „úgy látják, hogy egy bírósági perben az intézmény mindenképp alulmaradna”.

A Semmelweis Egyetem közleményében azt írja „nem ajánlott peren kívüli egyezséget a volt köztársasági elnöknek” és jelenleg “nem is időszerű a peren kívüli egyezség gondolatával foglalkozni“.

Schmitt 2012. április 13-án az egyetemhez nyújtott be felülbírálati kérelmet a szenátus határozatával szemben, majd május 4-én nyújtott be keresetet a Fővárosi Törvényszékre. Per azonban csak akkor indulhat az ügyben, ha lezárta az egyetem a felülbírálati eljárást. Az intézmény az ügyről pedig csak ezután nyilatkozik – áll a közleményükben.

Schmitt Pál a lemondását bejelentő parlamenti beszédében is jelezte, hogy megtámadja az őt a kisdoktorijától megfosztó döntést, mivel az eljárás szerinte szabálytalan volt. Réthelyi Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium akkori  államtitkára bontatlanul küldte vissza a plágiumot feltáró bizottság jelentését. Később azt mondta, hogy ezzel kívánta jelezni, hogy az állam nem dönthet tudományos kérdésekben.

A „visszadobott labda” után az egyetem szenátusa döntött: március 29-én vonta vissza az egykori államfő doktori címét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik