Belföld

Félreértették a minisztert a Schmitt-ügyben

Réthelyi Miklós a Schmitt-ügyet vizsgáló bizottság jelentésétnek visszaküldésével azt akarta jelezni, hogy az állam nem dönthet tudományos kérdésekben.

Bontatlanul küldte vissza a Semmelweis Egyetem tényfeltáró bizottságának csomagját, majd minisztériuma bekérette a Schmitt Pált kisdoktori címétől megfosztó szenátus jegyzőkönyvét, ezzel Réthelyi Miklós a Schmitt-ügy középpontjába került. A nemzeti erőforrás miniszter a Heti Válasznak adott interjújában elmondta, félreértették a visszaküldés üzenetét. „Azt szerettem volna jelezni, hogy az új alaptörvény értelmében az állam nem jogosult dönteni a tudományos igazság ügyében. A kisdoktorival kapcsolatos állásfoglalás tudományos ügy, nincs illetékességem benne. Nem vehettem tehát el a döntést az egyetemtől” – fogalmazott.

Mint az egyetem volt rektora hozzátette: a Semmelweis azt képviselte, ami a tudománytól elvárható volt ebben a helyzetben. „A minisztérium valóban bekérette a szenátus és a doktori tanács jegyzőkönyveit is, mert főhatóságként tájékozódni szeretnénk ebben a rendkívüli súlyú ügyben”. Réthelyi Miklós szerint az egyetem döntése tartalmilag rendben van.

Tulassay Tivadarral kapcsolatban a tárcavezető a lapnak kiemelte: bizalomvesztésről szó sem volt. Mint hozzátette, személyes találkozásukkor is jelezte, hogy nem ért egyet döntésével és annak indoklásával.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik