Belföld

Mi a lényeg a két ütemű szuperlézerben?

A Szegedi Tudományegyetem rektora szerint az új elképzelés kedvezőbb is lehet. De miért is?

Ahogy arról beszámoltunk: a Nemzeti Fejlesztési Bizottság jóváhagyta a Prágába, Bukarestbe, Szegedre tervezett uniós támogatású Extreme Light Infrastructure (ELI), lézer kutatóközpont szegedi beruházásának beillesztését az Új Széchenyi Tervbe. Eszerint a szuperlézer szegedi épületei és berendezései az eredeti tervtől eltérően – mely szerint az egész 1015-re készen lenne – 2020-ig elnyújtva, két ütemben épülnének. Tölgyesi Viktória, az ELI-HU Nonprofit Kft. uniós koordinációs igazgatójának elmondása szerint az  első fázisban, a folyó uniós költségvetési ciklusban nettó 47 milliárd, míg a 2020-ig tartó következő fázisban nettó 14,3 milliárd forint fordítható a magyar programra, amelynek 85 százaléka uniós pénz.

A Szegedi Tudományegyetem rektora két helyi egyetemi lapnak is interjút adott ezzel kapcsolatban. Dr. Szabó Gábor a Hökkentő diáklap legutóbbi számában megjelent írás szerint úgy véli:  az új elképzelés még kedvezőbb is lehet, hiszen szerinte nem az épület a lényeg, hanem a benne levő technika, aminek a berendezésére így kis  időt nyernek.

A lapnak arra a kérdésére, hogy nem egy, hanem két ütemben épül a szuperlézer vajon mit szól  majd Brüsszel, a rektor azt mondta: „ amennyiben ez a szakaszolás eredendően kizárt lett volna, akkor már tavaly ősszel veszélybe került volna a projekt. Idén már minden dokumentum így készült, a szakaszos terv szerint. Ha a teljes befejezésre a a 2015-ös év vége egyfajta könyörtelen határidő lenne, akkor kijelenthetnénk, hogy az ELI  meghiúsult. De szerencsére nem erről van szó.”

Dr Szabó Gábor rektor ( fotó: Iványi Aurél)

Miután az ELI lesz a világon az első olyan berendezés, amellyel a fény és az anyag kölcsönhatását a legnagyobb intenzitással lehet majd kutatni és a szuperlézer az anyag- és élettudományok terén is használható, de akár új anyag előállítására is alkalmas lesz, ezzel kapcsolatban a Szegedi Egyetem Magazinnak adott inderjújában a szegedi rektor úgy vélekedett:  a szuperlézer miatt újra kell gondolni az egyetemen folyó lézerkutatásokat, hiszen értelmetlené válik olyasmit kutatni, ami  az  ELI-ben sokkal magasabb színvonalon folyik majd.

„A kollégáink egy része bedolgozhat az ELI fejlesztésébe, de ennél sokkal nagyobb potenciált ígér, hogy az egyetem nagyon sok más területének szakemberei be tudnak kapcsolódni tudásközvetítő szerepben” – mondta a szegedi rektor.

Dr. Szabó Gábor azt is kiemelte: az immár kétfázisú program technikai-technológiai szempontból  szerinte sokkal inkább megfelel egy ilyen nagyberendezés logikájának, amely a folyamatos fejlesztések miatt „ tulajdonképpen sohasem lesz teljesen befejezett.”

A rektor visszautalva utalva azokra a vitákra és napvilágot látott téves információkra, amelyekről korábban a Szeged24-nek nyilatkozott, kijelentette: lesz szuperlézer Szegeden, és szerinte tavasszal meg kell történnie a kivitelező kiválasztásának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik