Belföld

Jövő héten dönthet a kormány az adósságrendezésről

Jövő hétre várható kormánydöntés az önkormányzati adósság átvállalásáról szóló előterjesztésről - közölte a Kormányszóvivői Iroda az MTI érdeklődésére csütörtökön annak kapcsán, hogy a kabinet előző nap tárgyalt a kérdésről.

Orbán Viktor miniszterelnök október 27-én, a Fidesz által szervezett, az Önkormányzatok az adósság csapdájában című rendezvényen jelentette be, hogy az állam 612 milliárd forintnyi adósságot vesz át 1956 önkormányzattól. Közölte: az ötezernél kevesebb lakosú települések adósságát teljes mértékben átvállalja az állam, az ötezer lakosúnál nagyobbak adósságállományának pedig egy részét.

Giró-Szász András hétfőn, az M1-en közölte, hogy szerdán kerül a kormány elé a Nemzetgazdasági Minisztérium előterjesztése az adósságrendezésről. A kormányszóvivő rémhírnek nevezte, hogy a kabinet nem szándékozna kifizetni az önkormányzatoktól átvett adósságállományt. Más kérdés, hogy a kormány, élve pozíciójával és politikai mozgásterével, mindig is igyekezett a legjobban megvédeni a magyar állam, a magyar nemzet és a magyar állampolgárok érdekeit – tette hozzá, kifejtve: amikor a kormány átvállalta az adósságot, világossá tette, hogy könnyebb alkupozícióba kerül a bankokkal szemben azáltal, hogy nagy tömegű adósság van a kezében. Szerinte ez a helyzet a bankoknak is kedvezőbb, az önkormányzatoknál kihelyezett hitelek jelentős része ugyanis veszélyeztetett kategóriába esett.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője egy szerdai fórumon az önkormányzati adósság egy részének állami átvállalásáról azt mondta, azokat az önkormányzatokat, amelyek nem adósodtak el, a pályázati rendszereken keresztül tudják többlettámogatásban részesíteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik