Belföld

Egyetemi tiltakozások Jeszenszky jegyzete miatt

Corvinus egyetem (corvinus egyetem, )
Corvinus egyetem (corvinus egyetem, )

Tanárok, kutatók és diákokvisszautasítják a diplomatának „a magyarországi cigányságot megbélyegző állítását", amelyet a Budapesti Corvinus Egyetemen (BCE) „a tananyag részeként oktatnak".

Jeszenszky Géza volt külügyminiszter, jelenlegi oslói nagykövet egy egyetemi jegyzetben az alábbi mondatot írta: „A romák közti magas mentális betegségek oka, hogy a roma kultúrában megengedett a testvérek, unokatestvérek közti házasság, vagy a szimpla szexuális kapcsolat.” A tankönyv egy külföldi diáktól jutott el az Átlátszó.hu-hoz.A közleményt – amelyet a Hallgatói Hálózat juttatott el kedden az MTI-hez – eddig több mint száz egyetemista, kutató és tanár írta alá.

Jeszenszky szombaton visszautasította, hogy az egyik egyetemi jegyzetével kapcsolatban a rasszizmus vádját fogalmazzák meg. A nagykövet az MTI-hez eljuttatott állásfoglalásában azt írta: a a Budapesti Corvinus Egyetemen és jogelődjein évtizedek óta tart angol nyelvű kurzusokat is, és előadásait, a témával kapcsolatos írásait és a más szerzőktől átvett publikációrészleteket egyetemi segédkönyvként kiadta, ennek része a magyarországi kisebbségekről és a romákról szóló fejezet.

Úgy fogalmazott, ebben a fejezetben 15 oldal foglalkozik a cigánysággal, de mivel a téma nem szakterülete, a fejezet megírásához több forrást használt. Kiemelte, több tanulmány, szociológiai felmérés érinti a cigányok között is fellelhető szellemi fogyatékosság jelenségét, és általában ezt a belterjes közösségek létével és az ezzel járó gyakori rokonházasságokkal magyarázzák.

A tanárok és egyetemisták közleményükben hangsúlyozták, a nagykövet szombati nyilatkozatában „ahelyett, hogy bocsánatot kért volna a magyarországi roma közösséget sértő kijelentéséért, azt írta: több tanulmány, szociológiai felmérés támasztja alá állítását”. De „nem ismerünk olyan tudományosan megalapozott bizonyítékokat”, amelyek valóban alátámasztanák az állítását – tették hozzá.

A közlemény leszögezi: a BCE tudományos közösség, amely nem fogadhat el „a tudomány köntösébe öltöztetett áltudományos megállapításokat”, különösen olyanokat, amelyek durván megbélyegeznek egy népcsoportot. Ezért arra kérik az egyetem vezetőségét, hogy a könyvet az oktatásban ne használják a továbbiakban.

Az LMP hétfőn nyílt levélben kérte Rostoványi Zsoltot, a BCE rektorát, hogy mentse fel tanári állásából Jeszenszky Gézát, a volt külügyminiszter egyetemi jegyzetét pedig haladéktalanul vonják be. A párt úgy fogalmazott, egy Európához tartozó, civilizált országban nem lehet oktató az – még ha jelenleg nem is tanít –, aki a diákjainak szánt jegyzetében súlyosan sértő és kirekesztő kijelentéseket fogalmaz meg egy kisebbségről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik