Belföld

Járások: 130 önkormányzattal van szerződés

A járások kialakításának céljáról és a már aláírt szerződésekről tartott átfogó sajtótájékoztatót Széles Sándor, kormánymegbízott szerdán. Kiderült: megyénkben 7 járás jön létre, a kormányablakok száma pedig országosan 29-ről 300-ra nő.

Az állami bürokrácia csökkentése, az állam területi működésének hatékonyabbá tétele és az egyablakos ügyintézés biztosítása. Többek között ezen szempontok figyelembe vételével döntött úgy a kormány, hogy felállítja a járásokat. Indokolt volt az miatt is, hogy szétválasszák az önkormányzati és államigazgatási feladatokat. Így a jövőben az állam kezében lesz az okmányiroda, a gyám- és gyermekvédelmi ügyek, a szociális igazgatási, családtámogatási ügyek, de többek között a köznevelési feladatok, a menedékjog, az egyéni vállalkozói tevékenység, egyes kommunális és vízügyi hatáskörök is. A jegyzőnél maradnak ugyanakkor a helyi viszonyok ismeretét feltételező tevékenységek, a helyi adó, a birtokvédelem és a hagyatéki eljárás lefolytatása is.

Az új rendszer felállításához szükséges előkészületek már augusztusban megkezdődtek, az eddigi eredményekről Széles Sándor, kormánymegbízott és Dr. Németh Andrea, a megyei kormányhivatal igazgatója számolt be szerdán, a Megyeháza Gobelin termében. „Nagyon komoly feladatokon vagyunk túl. Első körben felmértük az önkormányzatok humánpolitikai és eszköz állományát, és ezzel kapcsolatban megtörtént az átadás-átvételi megállapodások aláírása is. 419 főt és 617 darab eszközt vettünk át eddig. Fontos lépés volt az adósság konszolidáció is, melyben az állam átvállalta az önkormányzatok adósságát, így tiszta lappal kezdhetnek a járások januári indulásakor” – mondta a találkozó kezdetén Széles Sándor. „Megyénkben 7 járás jön létre, Győr, Sopron, Mosonmagyaróvár, Csorna, Kapuvár, Tét és Pannonhalma központtal. A székhelyeken járási hivatalok alakulnak, ezeket a járási biztosok fogják vezetni, akiknek személye jelenleg is egyeztetés alatt áll. Lesznek azonban olyan települések ahol nem lesz sem járási hivatal, sem pedig kormányablak, ott ügysegédek fogják segíteni a hivatalos ügyintézést. Jánossomorján és Fertődön létrehozunk járási kirendeltségeket, és ezt hasonlóképpen tervezzük Beleden, Szanyban és Lébényben is bevezetni” – tette hozzá a kormánymegbízott.

Az elmúlt időszakban összesen 130 önkormányzattal kötöttek szerződést, ebből 36-ot önálló településekkel, 50-et körjegyzőségekkel. Az első komolyabb egyeztetések november 21-én Sopronban kezdődnek.

„Az iskolák működtetése és a tankerületek is nagy hangsúlyt kapnak a közeljövőben, ezek kerülnek legközelebb az érdeklődés homlokterébe” – zárta beszámolóját Széles Sándor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik