Belföld

Martonyi: nagy árat fizettetnek a kormánnyal

Martonyi János külügyminiszter szerint nagy árat fizetettnek a magyar kormánnyal azért, mert konzervatív értékeket követ.

A tárcavezető október 23-án tett hivatalos látogatást Madridban, ekkor készített vele interjút az ABC spanyol napilap, amely vasárnap jelentette meg a cikket. Az interjút a Külügyminisztérium hétfőn juttatta el az MTI-hez.

A külügyminiszter úgy nyilatkozott a lapnak, “nem mindenkinek tetszik”, hogy konzervatív értékeket vall a magyar kormány. “Az egyik legnagyobb gondunk az, hogy az új alkotmány preambulumában szerepel a 19. század elején íródott nemzeti himnuszunk első sora, amely így szól: Isten, áldd meg a magyart” – emelte ki. Úgy fogalmazott, bár más alkotmányok is utalnak Istenre, “úgy tűnik, a magyaroknak nem lehet”. Hozzátette, nem utasítja el a másféle gondolkodásmódot, mindössze tiszteletet kér.

Arra kérdésre, a kormány arra törekszik-e, hogy a válság társadalmi költségeit megossza, Martonyi János úgy válaszolt, amikor a hiány kezelésével nehézségek merültek fel, Magyarország az elsők között növelte a fiskális nyomást a bankokra.

A szélsőjobb magyarországi erősödésével kapcsolatban úgy vélekedett, csak a választók 15-20 százalékáról van szó, a többiekről azonban – “akik nem szélsőjobboldaliak és soha nem is lesznek azok” – nem beszélnek az újságokban. A szélsőséges gondolkodásúak száma viszonylag stabil, “megvannak a maguk belső gondjai”, és a 2014-es választásokon rosszabbul szerepelnek majd – mondta a spanyol újságnak a magyar külügyminiszter. Megjegyezte, a szélsőjobboldal választói bázisa elsősorban az ország északkeleti részén van, amely korábban a szocialisták fellegvára volt, és ahol a legnagyobb roma közösségek is élnek.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójáról a külügyminiszter azt mondta, Magyarországon nincs olyan politikai erő, amely megtagadná “ezt a szabadságért folytatott harcot”. Igaz, hogy a magyar politikai rendszer és a média mélyen megosztott, ennek megvannak a történelmi, érzelmi, politikai és a gazdasági okai is – mutatott rá. Hozzáfűzte, a társadalom azonban kevésbé megosztott, mint az európai átlag.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik