Belföld

Röhög az ember… nincs is benne vicc

Bemegyen az ember a könyvesboltba, örül az árleszállításnak, és megveszi azt a szép nagy könyvet. Öröm az egész családnak. Rengeteg információ és tanulság.

„Egy férfi stoppol, felveszi egy skinhead. Elbóbiskol, majd arra ébred, hogy döccen a skinhead tragacsa. Megkérdi hát a sofőrt: mi volt ez? – Á semmi, csak elütöttem egy cigányt. – Jó, jó, na de miért döccent hármat? – Hát fel a járdára, át a cigányon, le a járdáról…”

Ülök a kanapén, olvasom a tréfát. Jót nevetek. Elütik a cigányt, átmennek rajta háromszor. Ez jó! Értik: nem egyszerűen elütik, hanem felmennek a járdára, mert különben nem lehetne rendesen elütni. Mondom is a gyereknek: ezt olvasd, ne azt a hülye internetet, mert sosem tanulsz meg rendesen olvasni!

„A cigány beleesik a meszesgödörbe, és sehogy se tud kimászni belőle. Felszól a társának: hé, Gazsi, te nyúccsá má le egy lapátot! – Há miván, Kácsi, két perce vagy fehér ember oszt máris dógozni akarsz?”

Ülök a vonaton, olvasom a tréfát. Hát ez tényleg nagyon jó. Beleesik a cigány a meszesgödörbe, és mindjárt fehér ember lesz belőle. Olyan, mint én. Csak dolgozni nem szeret. És milyen hülyén beszél! Hát persze, hogy így beszél, mivel cigány. Ez jó. Tényleg.

„Hogy triatlonozik a cigány? ??? – Lefut a strandra, úszik egyet, és biciklivel jön haza…”

Állok az Alexandra Könyváruházban, olvasom a tréfát a Nagy Rejtvény Könyvben. Olyan ez, mint régen a Kincses Kalendárium volt: olvasmány az egész családnak. Sok rejtvény a nagyinak, receptek anyának, mesék a gyereknek (Ezópusz, mert azt mindenki érti) és jó kis viccek apának, mamának, nagyinak meg a gyerekeknek. Hadd nevessen a család.

„Miközben vezeti az autóját a cigány, észreveszi, hogy elgurult a dísztárcsája. Kiszáll, elkezdi visszaszerelni. Észreveszi az egyik haverja. – Mit csinálsz, Gazsi? – Nem látod? Magad is kitalálhatnád: szerelem a dísztárcsát. A haverja felkap egy hatalmas nagy követ és betöri a szélvédőt. – Mit csinálsz, te barom? – Segítek. Amíg te leszereled a dísztárcsát, én kiveszem a rádiót.”

Állok a könyvespolcok között, és nem hiszem el, hogy ott állok. Körülöttem a világirodalom remekei, ímhol egy Esterházy, amott egy Proust. Micimackó jobbról, A kis herceg balról. De nekem pont a Nagy Rejtvény Könyv kellett, mert hát a mama imád fejteni. A gyerekek meg majd elolvassák a vicceket. Nem lehet elég korán kezdeni. Meg aztán: hadd tanuljanak, úgyis egész nap a neten lógnak.

Minden jog fenntartva. Kiadja a Pécsi Direkt Kft. Alexandra kiadója, 2012. És van belőle még tíz kötet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik