Belföld

Egymilliárdból irtják a budapesti patkányokat

A '60-as évek végén az akkori KÖJÁL felmérése szerint 2 millió patkány élt Budapest területén.

A pályázati feltételek miatt egyetlen magyar cég, a Bábolna Környezetbiológiai Központ Kft. indulhat eséllyel a Budapest patkánymentességének fenntartására kiírt pályázaton; a nyertesnek öt év alatt 960 millió forintot fizet a főváros – írta szerdai számában a Világgazdaság.

A feladatra olyanok jelentkezhetnek, akiknek az elmúlt három évben legalább két, együttesen minimum 250 ezres lélekszámú település teljes területére kiterjedő, minimum két éves szerződésük volt patkánymentes állapot fenntartására. A bábolnaiak a lap szerint először 1971-ben nyertek és 40 éve partnerei a fővárosnak ebben.

Az 1960-as évek végén az akkori KÖJÁL felmérése szerint 2 millió patkány élt Budapest területén. Az 1971-ben elkezdett szisztematikus irtásnak köszönhetően a korábbi csaknem 33 százalékról 2 százalék alá csökkent azoknak az épületeknek a száma, ahol még előfordultak patkányok. 1972 végén újságok és plakátok is a főváros patkánymentességét hirdették. Az egészségügyi világszervezet 1998 őszén megjelentetett esettanulmányában a budapesti patkány-mentesítést és az azt követő fenntartási munkálatokat a világon a legjobban szervezett hosszú távú patkányellenes programként mutatta be.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik