Belföld

Orbán az unióra keni a megszorításokat

orbán viktor a rádióban (ingyenes, )
orbán viktor a rádióban (ingyenes, )

A 400 milliárd forintos egyenlegjavító program intézkedéseinek a felére sem lenne szükség, ha az Európai Unió nem kényszerítené rá ezekre Magyarországot – fejtette ki a miniszterelnök a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Orbán Viktor azt is elárulta, nem állunk messze egy jó megállapodástól a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), továbbá jelezte, hogy az alsóközéposztályt érintő akcióterveket hirdet a kabinet jövőre.

Brüsszel szerint az elkészített jövő évi büdzsével nem maradna három százalék alatt a költségvetési hiány, és ha a magyar kormány nem változtat a költségvetésen, akkor az EU sok százmilliárd forintnyi fejlesztési forrást von meg az országtól. Orbán Viktor szerint nincs igaza Brüsszelnek, “de nem tudunk mit tenni: ha nem akarjuk, hogy forráselvonás történjen, akkor most a költségvetésen igazítani kell egyet”- fogalmazott a miniszterelnök a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Hozzátette: a magyar kabinet megteszi, amit Brüsszel vár, de mivel a kormány szerint jövőre jobb lesz a magyar gazdaság állapota, mint azt az unióban gondolják, „ki fog derülni, hogy jó néhány dolgot, amit most Brüsszel kihúz vagy ki akar húzatni velünk, azt mégis meg fogjuk csinálni, csak nem most kell ezt bejelentetnünk, hanem az első félévben”, amikor annak végén majd látszik, “mégis jól teljesítettünk”.

Példaként említette a kormányfő a pedagógusok bérének tervezett elhalasztását 2014 januárjára, amellyel kapcsolatban kijelentette: küzd azért, és lát is esélyt rá, hogy 2013 első félévében úgy alakuljanak a számok, hogy mégis bevezethető legyen jövő szeptemberben a tanárok életpályamodellje.

Arra a kérdésre, miért döntött úgy a kormány, hogy a jegybanki tranzakciós illetékről lemond, és helyette a lakossági tranzakciós adót emeli, azt válaszolta: “mert az unió azt követelte, hogy ezt vonjuk vissza”. “Az unió olyan pénzelvonással fenyeget bennünket, hogy bár nem értek velük egyet, az erő előtt ilyenkor meg kell hajolni, illetve ki kell térni az ilyen nagy erő elől” – magyarázta.

Egyre közelebb az IMF-alku

A miniszterelnök a műsorban azt mondta: Magyarország nem áll messze egy jó IMF-megállapodástól. Hozzátette: újabb fejlemények a Nemzetközi Valutaalap tokiói közgyűlésének lezárulta után várhatók az ügyben.

Orbán Viktor egyúttal megerősítette, a kormány szándéka továbbra is az, hogy ha lesz megállapodás, a pénzhez akkor is csak az államadósság-törlesztés miatt nyúlnak majd hozzá.

Jövőre megmentik az alsó középosztályt is

A miniszterelnök azt is elárulta, 2013-ban új gazdasági akcióterveket jelent be a kormány – kifejezetten az alsó középosztály tagjainak.

A kormányfő ezt azzal indokolta, hogy a minimálbér és a 220 ezer forintos havi átlagbér között keresők, vagyis az alsó középosztály tagjai még nem kaptak lehetőséget arra, hogy ki tudjanak törni jelenlegi helyzetükből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik