Belföld

Puhul Matolcsy nyugdíjtervezete

Felmentést kaptak az egészségügyben a betegek mellett munkát végzők a "nyugdíj vagy fizetés" szabály alól - írja a Népszabadság.

A lap szerdai számában az illetékes államtitkárság tájékoztatására hivatkozva írták meg a döntést, amely szerint azonban a háttérintézményekben dolgozó 62 év felettieknek már dönteniük kell majd arról, hogy vagy megelégednek az öregségi ellátással, vagy tovább dolgoznak.

Az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal adatai szerint az egészségügyben dolgozó több mint 136 ezer alkalmazott tíz százaléka nyugdíjkorhatár feletti. Az orvosok esetében a 29 ezerből 7,5 ezer a nyugdíjas korú, kétezren már 70 évnél is idősebbek.

Matolcsy György pénteken bejelentett legújabb megszorító csomagja szerint a közszférában dolgozók nem kaphatnak a jövőben bért és nyugdíjat is. A szabály általános alkalmazása csaknem kétmillió ember ellátását sodorná veszélybe és az egészségügy teljes összeomlásával fenyegetne.

Elképzelhető azonban, hogy nem csak az egészségügyben lesznek majd kivételek. A Blikk tegnap azt írta, hogy a képviselők is kereshetnek majd a nyugdíj mellett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik