Belföld
korhaz(2)(960x640)(4).jpg (kórház, )

Kétmillió beteget hagyna magára Matolcsy

Körülbelül ennyi beteget érint a miniszter múlt héten bejelentett csomagja. Ismét az egészségügy teljes csődje fenyeget. Az államtitkárság szerint minden marad a régiben.

Kétmillió ember ellátását veszélyezteti, és a magyar egészségügy teljes összeomlásával fenyeget a múlt hét pénteken bejelentett Matolcsy-csomag azon intézkedése, mely szerint a közszférában dolgozók nem kaphatnának egyszerre fizetést és nyugdíjat – figyelmeztetett dr. Komáromi Zoltán volt országos háziorvosi szakfelügyelő.

A szakember szerint a 6800 háziorvos közül jelenleg körülbelül 1500-an dolgoznak a nyugdíjkorhatáron túl, és ha „ezeket az embereket nyugdíjba kényszerítik, akkor azzal az egész alapellátást bedöntik”. Ezután pedig – a dominóeffektus miatt – a járó- és fekvőbeteg-ellátás is működésképtelenné válik.

„Az 1500 praxis, 1400-1500 beteggel számolva, nagyjából kétmillió beteget jelent. Ennyi ember ellátását veszélyezteti a döntés, amennyiben valóban végigviszik az egészségügy területén. Ha ez az 1500 háziorvos nyugdíjba megy, amellett, hogy elveszítjük a sokéves tapasztalatukat, üresen marad a helyük. Senkit nem találnak majd helyettük. Száz fizetőképes, praxist megvenni képes háziorvos sincs a piacon, nemhogy 1500! Megyék fognak bebukni, leginkább vidéken lesz tragikus a helyzet” – magyarázza.

Komáromi Zoltán szerint már maga a kijelentés és annak lehetősége is a mindennapi működést veszélyezteti, pánikot kelt, amire „most pont nincs szükség”. Úgy véli, elvárható lenne bármelyik minisztertől, aki nincs tisztában a magyar egészségügy helyzetével, hogy ilyen horderejű döntés előtt tájékozódjon, és ne mint „elefánt a porcelánboltban” jelentsen be intézkedéseket.

„Ez a legfélelmetesebb az egészben, hogy pont azok nem gondolják végig, akik ezeket a döntéseket hozzák. Ha az a cél, hogy tönkretegyék a magyar egészségügyet, akkor a legjobb úton haladnak. Az alapellátás csődje a járó- és fekvőbeteg-ellátást is lebénítja majd. Gyakorlatilag sztrájkra sem lesz szükség, ugyanis ez azzal lesz egyenértékű” – tette hozzá a háziorvos.

Húszezren tűnhetnek el

Az egészségügyi intézményekben sem sokkal jobb a helyzet: a Matolcsy-féle megszorító intézkedés akár húszezer olyan nyugdíjas orvost és ápolót érinthet, akik nyugdíj mellett dolgoznak. „Most sincsenek betöltve az állások a rendelőkben és a kórházakban, ha az érintettek a nyugdíjat választják, összeomolhat az egészségügy, a fiatalabbak inkább külföldön vállalnak munkát – nyilatkozta a Blikknek Cser Ágnes, a Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke.

A nyugdíjas orvosokat sem tudja nélkülözni az egészségügy; vannak olyan területek, amelyeket szinte csak nyugdíjas orvosok látnak el. „Északkelet-Magyarországon már egyetlen nyugdíjkorhatár alatti dolgozó járóbeteg-szakellátó orvos sincs” – mondta nemrég Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke a Klubrádiónak. Gyakori, hogy hetven fölött azért nem vonul nyugdíjba a doktor, mert nem lenne, aki a helyébe lépjen. Ilyen feltételekkel még nehezebb lesz őket maradásra bírni.

Lesznek kivételek

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár idén júniusban egyszer már nemet mondott egy Matolcsy-reformra. Akkor a 62 év feletti közalkalmazottak kötelező nyugdíjazásáról jelentette ki, hogy az „nem megvalósítható”. Akkor kiállt azért, hogy az egészségügyi ágazatot ne érintse az intézkedés. Hangsúlyozta: a 62 évesnél idősebb közszolgák kötelező nyugdíjba vonulása azonnal bedöntené az egészségügyet, mivel az körülbelül ötezer orvost érintene.

Megkerestük az Egészségügyért Felelős Államtitkárságot a múlt hét pénteki – immár több mint 20 ezer orvost érintő – bejelentéssel kapcsolatban, hogy megtudjuk, ezúttal is mentesül-e az egészségügy területe a szigorítás alól. Az államtitkárságtól az alábbi választ kaptuk:

“A Kormány elvi döntést hozott a közszférában a nyugdíjkorhatárt elértek nyugdíjazásáról valamint a nyugdíj és a fizetés egyidejű felvételének tilalmáról. A főszabály alól ugyanakkor – az adott közfeladat továbbra is biztonságos, teljes ellátása érdekében – több ágazatban kivétel érvényesítendő. Így pl. az egészségügy területén, vagy a felsőoktatásban a működőképesség fenntartásához fontos, hogy a 62 év feletti munkavállalók meghatározó része továbbra is munkában maradjon.”

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.