Belföld

Ők kereshetnek nyugdíj mellett

Tarlós István (tarlós istván)
Tarlós István (tarlós istván)

Csak a közszféra idős dolgozóinak nem járna a nyugdíj. A képviselők kivételek lehetnek.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter azt szeretné, hogy a nyugdíjas közalkalmazottak válasszanak a bérük és az ellátásuk között. A politikusok újra kivételt tehetnek magukkal – írja a Blikk, amely szerint több mint negyven olyan képviselő van, aki már elérte a nyugdíjkorhatárt. Ugyanakkor vagyonnyilatkozatukban csak nyolcan vallották be az állami ellátást.

A 68 éves Rubovszky György (KDNP) a lapnak azt mondta, ők nem fizetést, hanem tiszteletdíjat kapnak. A 77 éves Turi-Kovács Béla (Fidesz) közölte: inkább a 120 ezer forintos „rendkívül szerény” ellátásról mond le. Ezt mondta a KDNP-s Varga László (76) is, aki 330 ezer forintos járandóságot tüntetett fel, igaz, ennek nagy részét a református egyháztól kapja, mint nyugalmazott lelkész. Az ő állami nyugdíja csak 65 ezer forint. Arról, ha Matolcsy György úgy akarja, lemond – mondta Varga, ám az ellátás másik, nagyobbik részéről már nem mondott semmit.

A politikusok ujja azért is megremeghet a szavazógombon, mert az amúgy sem alacsony nyugdíj mellett szépen is keresnek. A 70 éves Fónagy János fideszes államtitkár például 1,2 milliós fizetése és majd 200 ezres nyugdíja között kellene hogy válasszon, míg Tarlós István főpolgármesternél a 246 ezres nyugdíjjal 873 ezres fizetése áll szemben – írja a Blikk.

Tegnap megírtuk, hogy csaknem kétmillió ember ellátását veszélyezteti, és a magyar egészségügy teljes összeomlásával fenyeget a múlt hét pénteken bejelentett Matolcsy-csomag azon intézkedése, mely szerint a közszférában dolgozók nem kaphatnának egyszerre fizetést és nyugdíjat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik