Belföld

Bizottsági igen Szabó Marcel jelölésére

szabó marcel (i) (szabó marcel, )
szabó marcel (i) (szabó marcel, )

Jelenleg a határokkal osztott természeti erőforrások fenntartható használatáért felelős miniszteri biztosi posztot tölti be, de jelezte, hogy lemond, ha az Országgyűlés megválasztja az alapvető jogok biztosának helyettesévé.

Szabó Marcel a bizottság meghallgatáson arról beszélt, hogy a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó ombudsman-helyettes munkája szól az egészséges környezethez való jog, mint egyéni jog védelméről, valamint az alaptörvényben megfogalmazott jövő nemzedékek kollektív jogának megóvásáról is, illetve arról a felvilágosító jellegű munkáról, amely a társadalmi figyelem felkeltését tűzi ki célul. Hangsúlyozta, nagy örömmel és elkötelezettséggel látná el ezt a feladatot, ha kiérdemelné az Országgyűlés támogatását.

A meghallgatáson minden frakció jelezte, hogy támogatja a jelölt megválasztását; a bizottság egyhangúan, 27 igen szavazattal fogadta el Szabó Marcel jelölését.

Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa szeptember végén nevezte meg jelöltjét a helyettesi posztra.

A 42 éves Szabó Marcel nemzetközi jogász, szakmai-tudományos tevékenységének egyik központi területe a nemzetközi környezetvédelmi jog, amellyel csaknem húsz éve foglalkozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik