Belföld

Sóssörétes sült el a Parlamentben

Fekete szobáztatás, illanó apanázs, körte a spájzban, pöfetegspóra és influenzavírus. Fogadjunk Schmitt villájába! Üdv a t. Házból.

Kétség kívül Molnár Csaba a hétfőnek számító keddi ülésnap übere. A gyurcsányista Demokratikus Koalíció frakció nélküli frakcióvezetője már kora reggel észre vétette magát, mégpedig azzal, hogy a tények sajátos csoportosításával a miniszterelnökre csomózta jó Hofi halálát. „Tíz éve hunyt el Hofi Géza. Alig néhány órával azután, hogy az elvesztett első választási forduló után Orbán Viktor elmondta gyűlöletbeszédét a Testnevelési Egyetemen” – így indította mai sajtóközleményét a politikus. Értsd: szegény Hofi tán még ma is élne, ha az alcsúti fiú nem bosszantja fel őt abban a forradalmi választási kampányban.


Gyurcsány Ferenc és Molnár Csaba, Fotó:MTI / Kovács Tamás

Az Országházban már nem esett szó a jeles humoristáról, inkább a múlt héten elejtett kapitális Schmitt Pál trófeájába lőtt bele párat sóssörétessel Molnár, aki mindehhez egy Blikk-cikket használt fegyverül. A jelzett bulvárlap adott hírt róla, hogy Schmitt budai villája előtt jobbára nem magyar rendszámú autók parkolnak, amiből akár az is következhet, hogy külföldi albérlők lakják az ingatlant. A Blikk állítja, hogy a képzelt fizetővendégekből származó feltételezett bevétel nem szerepel a volt államfő vagyonnyilatkozatában – amit nem mellesleg a lemondás óta eltávolítottak az elnöki hivatal honlapjáról.

Oltsd le a villanyt!

De sajnos a fekete (vagy fehér) szobakiadásból származó (vagy nem származó) állítólagos zsebpénztől függetlenül is akad fogás a kisdoktoriját és munkahelyét veszített ex-államfőn.

Emlékezetes, hogy a mostani Orbán-kormány fogadta el azt a törvény, minek alapján mindörökké koszt-kvártély a volt köztársasági elnökök jussa. Az alapverzió úgy fogalmazott, hogy ehhez nem kell kitölteni a teljes ciklust, elég hozzá két hivatalban töltött év. E passzust idén január elsejétől tovább puhította a Fidesz: immár az államelnöki létformában töltött nullánál több szekundum is jogosultságot fial. Konkrétan: évi körülbelül tizennyolcmillió adóforintot felemésztő tiszteletdíjat, Audit sofőrrel, kétfős titkárságot, valamint illő lakhatást. Utóbbi alatt egy bő százötvenmilliós, minimum a Gellért hegyi szabadságszobor pálmalevelének magasságában fellelhető ingatlan értendő, a rezsit a büdzsé fizeti.

A komplett elnöki nyugdíjas pakk ára Molnár számítása szerint uszkve évi huszonöt-harmincmillió forint. Amit a DK-s politikus nem sajnál sem Göncz Árpádtól, sem Mádl Ferenc özvegyétől, sem Sólyom Lászlótól. Schmittől viszont igen. Róla azt gondolja, „személyes erkölcsei” miatt méltatlan a jóra.

A DK e mélyről feltörő morális felháborodás miatt két hete törvényjavaslatot nyújtott be, mely azt célozza, hogy a t. Ház kétharmaddal megvonhassa bármely leköszönő államelnök apanázsát. A gyurcsányisták számarányát tekintve nem meglepő, hogy az Országgyűlés illetékes bizottsága nem vette tárgysorozatba az ideát, ezért Molnárék elhatározták, kérik a parlamentet, kedden mégis tárgyalja az ügyet, méghozzá azonnal. Persze tudták ők, hogy erre nemleges válasz születik, ezért utolsó töltényként levelet fogalmaztak Schmittnek, melyben felszólítják, mondjon le a búcsúcsomagról. És ha nem? Akkor legalább a lakást ne kérje.

Hiperminimálprogramnak ajánljuk: ha a kérót sem adja a Schmitt, legalább azt csikarják ki belőle, hogy a spájzban ne hagyja égve a villanyt.


Fotó: Berecz Valter

Szakdoga a pinyóban

Csapásokat adunk, csapásokat kapunk, nyilván tudta ezt jól Molnár Csaba, vagy ha nem, most már tudja. Hiszen a sajtótájékoztatón még füstölt kezében az emlegetett sörétes, amikor a Hír televízió riportere Gyurcsány Ferenc pártelnök szakdolgozatával állította falhoz a Schmitt-vadászt.

Az erdei hasonlatoknál maradva: az államfő plágiumbotránya érett pöfetegként szórta szét vitális spóráit, révükön közélői kisdoktorik és diplomák sora kérdőjeleződött meg; köztük Gyurcsány Ferenc főiskolai szakdolgozata is napirendre került. Komoly pech, hogy e technika tanári végzettséget eredményező értekezés összes példányának nyoma veszett, a szerző saját példányának épp úgy lába kélt, mint az alma materben elvileg őrzött másolatnak. Pedig hát kormánypárti médiumok sora guglizná meg azt az utolsó pontosvesszőig vendéggondolat után kutatva.

Gyurcsánynak nem feladata az otthoni könyvespolcon tárolni harmincéves művét, ezt Molnár is hangsúlyozta kedden, bezzeg a felsőoktatási intézménynek kutya kötelessége archiválni az ilyen dokumentumokat. A frakciótlan frakcióvezető szerint erősen elgondolkodtató, hogy Gyurcsány összes csoporttársának szakdolgozata fellelhető, csak pont a pártelnöké tűnt el. Molnár „nem zárta ki”, hogy a jobboldal megbízásából „lopta el” valaki az irományt, majd egy többször is feltett újságírói kérdésre közölte: pártelnöke lankadatlanul keresi az aranybetűs műbőrkötet.

Vár-lak

Míg az ülésteremben a kameráknak játszva a szokásos redundanciával ekézték egymást a felek, a szocialisták frakcióirodájában rapid négypárti egyeztetés zajlott le a küszöbönálló köztársaságielnök-választásról. Az MSZP – egyetértésben az LMP-vel és a DK-val – azt szeretné, ha a Ház széles, akár négyötös egyetértéssel választaná meg Schmitt utódját. Amihez ugye az kéne, hogy Orbánék ne vegytiszta pártpolitikust, és ne is egy influenzavírus alkalmazkodóképességével bíró aláíróbajnokot lőnek föl a Sándor-palotába, hanem egy olyan „jobboldali gondolkodót”, aki tényleg gondolkodik, és nem retten meg a kormánypolitika meg az ellenzéki politika olykori kritizálásától. Vagyis Sólyomra, esetleg egy Sólyom-klónra vágynak.

A tanácskozást követően a Fidesz-KDNP frakcióvezetője, Lázár János mindössze annyit közölt a felajzott sajtóval, hogy „megfontolásra és támogatásra érdemesnek tartja a baloldalról érkezett javaslatok többségét”. Maholnap konzultál is pártja elnökségével, majd péntek délben tájékoztatja a nyilvánosságot a jelölés és a választás mikéntjéről.

A törvény szerint az április másodikai lemondástól számítva harminc nap áll az Országgyűlés rendelkezésére államfőt választani, de az ellenzéki kalkulációk szerint huszonhatodika környékén már lesz köztársasági elnöke Magyarországnak.


Lázár János, Fotó: MTI

A kérdés csupán az, hogy Orbán a várakozásnak megfelelően valamelyik ősfideszest, Ádert, esetleg Kövért emeli közjogi méltósággá, erősítve az „akkor is mi fújjuk a passzátot” képet, vagy hajszálnyit gyöngítve törvénygyára wertheimi biztonságát beenged egy Sólyomot a rendszerbe. Mi az előbbire fogadnánk. Mibe is? Mondjuk Schmitt villájába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik