Belföld

Van hova menekülni, ha verik

„Féltem, többször bántott a gyerek előtt, muszáj volt elmenekülnöm a páromtól”- ez csak egy sors a sok közül, amikor egy anya mindent hátrahagyva elhagyja a családi fészket. De hova mehet a megvert nő?

A családon belüli erőszak legalább egymillió nőt, és a hozzájuk tartozó gyereket érint Magyarországon, mégis általában tagadás és elhallgatás veszi körül. A bántalmazottak félnek, a kívülállók pedig gyakran az áldozatokat hibáztatják. Sok nő menekül elkeseredésében az átmeneti otthonba ahol, ha rövid ideig is, de meghúzhatja magát.

Az Ökomenikus Segélyszervezet is működtet az országban három átmeneti otthont, Miskolcon, Orosházán és Szolnokon, ahol számos hasonló sorsú nőtársunk próbálja helyrehozni életét. Az otthonokban sajnos nagyon magas azoknak a nőknek az aránya- 60-70 százalék- akik a párkapcsolati erőszak, gyerekbántalmazás elől menekülnek. Igyekeznek nekik speciális programokat nyújtani.

Egy bántalmazott nő lapunknak beszámolt arról, hogy párja sokszor a gyerek előtt veri meg, így elmenekült a szülői házhoz. Sokan viszont nem tudnak hová menni, így marad a segélyszálló.

Egyenjogúság

„Katasztrófa, hogy ekkora az erőszak Magyarországon”- mondta Vekerdy Tamás gyerekpszichológus a Hír24 kérdésére. A szakember szerint sokkal több női politikusra, női közéleti személyre volna szükség. A férfiak zöme nem bírja azonban elviselni az egyenjogúságot és sérelmezik, ha a másik nem a babérjaikra tör.

Új élet

A probléma csak az, hogy az otthon egy évig nyújt átmeneti ellátás a családok számára, ami indokolt esetben legfeljebb hat hónappal tolható ki. „Ha az így meghosszabbított idő tanév közben jár le, akkor ezt még a tanév végéig meg lehet hosszabbítani annak érdekében, hogy a gyerekek nyugodtan járhassák végig az iskolai, óvodai tanévet” –közölte Kis Boáz az Ökomenikus Segélyszervezet szóvivője a Hír24 kérdésére.

 

Az erőszak formái:

Lehet szóbeli erőszak, amikor az egyik fél partnerét lekicsinyli, sértegeti, nevetség tárgyává teszi mások előtt. Veréssel fenyegeti párját, vagy fenyegeti, hogy öngyilkos lesz, elveszi a gyereket tőle, ha elhagyja.

Lelki erőszak, amikor letagad lényeges dolgokat, elzárkózik, ugyanakkor párját ellenőrzés alatt tartja, féltékenykedik, döntéseit rendszeresen megkérdőjelezi. Mindenért a másikat okolja, még saját agressziójáért is. Tör-zúz, megrongálja a párja értékeit, félelmet keltően viselkedik, amely általában ordítást vagy akár fegyverrel való fenyegetést jelent.

Testi erőszak, amikor párját lökdösi, megpofozza, fojtogatja, a haját húzza, belerúg, megharapja, fegyverrel fenyegeti, bántja. Előfordul, hogy párját éhezteti, nem engedi fürdeni.

Szexuális erőszak, amikor olyan szexuális tevékenységre kényszeríti szerelmét, amit nem akar, ami fájdalmat okoz neki. Megalázza, megerőszakolja, intim testrészeit bántalmazza, kényszeríti, hogy másokkal közösüljön.

Gazdasági, anyagi erőszak, amikor nem engedi, hogy párja dolgozzon, hogy pénzt tartson magánál.

 

Persze fizetni nekik is kell a szállásért, de közel sem annyit, mint egy albérletre. Egy gyermekkel érkező család esetében a jövedelem 25 százaléka több gyermekkel érkező családoknál 50 százléka lehet, amit az otthonnak kell adni. Általában 10 ezer – 25 ezer forintot jelent ez a gyakorlatban. A család kérheti a térítési díj elengedését, csökkentését, amit az otthon jóváhagy, ha a kérelmező olyan célokat fogalmaz és valósít meg, amely a stabil hosszú távú lakhatás megteremtését szolgálja.

A családok átmeneti otthonai a törvény szerint “szükség szerinti teljes körű ellátást” kell, hogy nyújtsanak. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az intézmény munkatársai felmérik, az otthonba érkezett családok milyen jövedelemmel rendelkeznek és ehhez igazítják az ellátást. Amennyiben szükséges az otthonok adnak ruhát, élelmiszert, étkezést, tisztítószer és tisztasági szereket, megvásárolják a tanszereket, gyógyszereket és fedezik az egyéb kiadásokat. „A segélyszervezet otthonaiban nem étkezést biztosítunk, hanem amennyiben szükséges, tartós élelmiszert vásárolunk a családoknak. Ennek célja, hogy a szülők minél inkább megtartsák önállóságukat, illetve aki nem tud az tanuljon meg főzni, gazdálkodni”- mondta Kis Boáz.

A segélyszervezet a társadalmi visszailleszkedés érdekében az országban elsőként beindította a reintegrációs modellprogramját. Ennek keretében kilenc darab úgynevezett félutas lakást alakítottak ki Szolnokon, Orosházán és Miskolcon. Ezeket az otthonban lakók pályázhatják meg ahol egy alacsony bérleti díjért további öt évig tartózkodhatnak.

Gyerekkérdés

Fontos, hogy az átmeneti otthonból nem tehetnek ki gyerekeket utcára. Minden esetben az a cél, hogy a családokat együtt tartsák. Természetesen előfordul, hogy a szülők olyan súlyosan veszélyeztetik a saját gyerekeiket, hogy megvédésük érdekében más ellátási formát kell, hogy keressenek. Szerencsére ilyen eset nagyon ritkán fordul elő – vélik az Ökomenikus Segélyszervezetnél.

Miért tűrik a nők a párkapcsolaton belüli erőszakot?

Általában a következő „ürügyek” miatt a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Egyesület (NANE) szerint: A gyerek miatt, a szégyenérzet miatt, a bűntudat, az önbecsülés hiánya miatt, félelem miatt, anyagi függőség miatt és így tovább.

A kapcsolaton belüli erőszaknak számos megnyilvánulási formái vannak, amiket általában a férfiak követnek el. Fontos azonban leszögezni, hogy nem csak a férfiak zaklatják a nőket, hanem fordítva is igaz –közölte Tóth Emese orvos-szexológus a Hír24 kérésére.

Elmondása szerint gyakran előfordul, hogy bár nem tettlegességgel, de érzelmi zsarolással akár a „sírba” kergetik a nők szeretett párjukat. Sok olyan férfi keresi fel magánrendelőjét, akiknek szexuális zavarai vannak, kihűlt a kapcsolatuk, vagy megfelelési komplexusuk van, ami miatt nem tudnak teljesíteni az ágyban így feszült, és könnyen ingerült lesz.

 

Ha ön, vagy ismerőse bajban van, forduljon segítségért a NANE ingyenes segélyvonalához: 06-80-505-101 vagy a rendőrséghez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik