Belföld

Péterfalvi szerint aggályos a levélben való regisztráció

voksolás (szavazás, )
voksolás (szavazás, )

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke ugyanakkor úgy véli, a Fidesz legutóbbi javaslata nem megoldotta, hanem megkerülte a problémát.

Az adatbiztonság és a hitelesség garantálásának hiányában komoly adatvédelmi aggályokat vetett fel az a kormányoldali elképzelés, hogy a magyarországi lakhellyel rendelkezők levélben is feliratkozhassanak a választásokra – mondta a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke.

Azok után beszélt erről, hogy az alkotmányügyi bizottság szerdán javasolta: csak a határon túlról lehessen levélben regisztrálni, idehaza ne. (Erről részletesen itt olvashat.) Péterfalvi hangsúlyozta: már korábban eljuttatta véleményét a választási irodának, amely szerint, ha lehetőség lenne Magyarországról levélben regisztrálni a választásokra, az felvetné például a hitelesség kérdését, vagyis hogy valóban az érintett töltötte-e ki a nyilatkozatot, valóban ő adta-e postára.

Emellett könnyen elveszhet a postai küldemény, és így az állampolgár nem vehet részt a voksoláson, továbbá akár illetéktelenek kezébe is kerülhet a küldemény, veszélybe sodorva ezzel a személyes adatokat. A szerdán benyújtott alaptörvény-módosítási javaslat azt mutatja, hogy a kormánypártok végül nem a garanciális szabályok beépítése, hanem a levél útján való regisztráció elvetése mellett döntöttek – értékelte Péterfalvi Attila.

Arra a kérdésre, hogy mi a helyzet azokkal, akiknek nincs magyarországi lakhelyük, az elnök azt mondta: az adatvédelem az ő esetükben is alapvető fontosságú kérdés, de ebben az esetben kulcsszerephez juthatnak a követségek, konzulátusok, amelyek biztosítékot jelenthetnek a hitelesség és az adatbiztonság szempontjából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik