Belföld

Az alaptörvénybe betonoznák a választási regisztráció szabályait

szavazás (szavaz, voks, urna, választás, )
szavazás (szavaz, voks, urna, választás, )

Így például a névjegyzékbe vétel kérelmezésének határidejét és módját. Azt is rögzítenék, hogy Magyarországról nem, csak a határon túlról lehet levélben feliratkozni.

A parlament alkotmányügyi bizottsága szerdán terjesztette be az erről szóló módosító javaslatát az Országgyűlésnek. A fideszes előterjesztők, köztük a Miniszterelnökséget államtitkári rangban vezető Lázár János korábban mindössze azzal egészítette volna ki az alkotmányt, hogy sarkalatos törvény feliratkozáshoz kötheti a választójog gyakorlását.

A bizottsági módosító javaslat viszont részletesebb szabályokat is megállapít, így az alkotmányban rögzítené, hogy a névjegyzékbe vétel a választást vagy a népszavazást megelőző 15. napig kérelmezhető. Eszerint a választójog csak előzetes regisztrációt követően gyakorolható. A magyarországi lakóhellyel rendelkezők személyesen vagy elektronikus úton iratkozhatnak fel.

Újabb korlátozás az itthoniaknak

A kormánypártok választási eljárásra vonatkozó törvényjavaslata a Magyarországon élőknek is megengedte volna, hogy levélben regisztráljanak, ám a bizottsági indítványban ez a lehetőség már nem szerepel. Az MTI információi szerint ez a megoldás összefüggésben van azzal, hogy Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke aggályait jelezte a kormányoldal felé az ügyben.

A parlament hétfőn egyébként már lezárta a választási regisztrációval összefüggő alkotmánymódosítás részletes vitáját, vagyis a most benyújtott változtatásról csak szavazni fog az Országgyűlés, tárgyalni nem.

Huszárvágás

A Bajnai Gordon volt kormányfő által alapított Haza és Haladás Közpolitika Alapítvány Facebook-bejegyzése szerint azért álltak elő a módosító javaslattal, mert „a Fidesz észlelte, hogy a korábban beszúrni kívánt egy mondat nem tette volna önmagában alkotmányossá a (szükségtelen és indokolhatatlan) regisztrációs eljárást.” Ha ezt így megszavazza az Országgyűlés, akkor nehezebben nyilváníthatja az Alkotmánybíróság alkotmányellenessé a regisztrációs eljárást, de nemzetközi szerződések irányából az új szabály is megkérdőjelezhető marad.

Az előterjesztés kapcsán a kérdés immár az, hogy meggondolta-e magát a kormányoldal, és nem kíván levél útján történő regisztrációs lehetőséget adni az itthoni magyaroknak, vagy pedig csak megint figyelmetlenek voltak – olvasható a bejegyzésben.

Alkotmányellenes

Az MSZP-s Molnár Zsolt szerint a Fidesz-KDNP ezzel a lépéssel világossá tette, tisztában van azzal, hogy választási eljárási törvényjavaslata nem állja ki az alkotmányosság próbáját. A kormányoldal szánt szándékkal meg akarja kerülni az Alkotmánybíróságot, elzárva a testületet a döntés lehetőségétől.

Az ellenzéki politikus megjegyezte: a javaslat világos bizonyítéka annak, hogy “a Fidesz lassan felismeri azt, amit már az egész ország tud: mára megbuktak és 2014-ben Magyarország le fogja váltani őket”.

Saját érvelését rúgta fel a Fidesz

A Jobbik szerint indokolatlan, diszkriminatív és nem praktikus a parlament alkotmányügyi bizottságának javaslata, ezért a bizottság jobbikos tagjai nemmel szavaztak a bizottságban és az Országgyűlésben sem támogatják majd az előterjesztést – nyilatkozta Staudt Gábor országgyűlési képviselő.

Az ellenzéki politikus hangsúlyozta: ezzel a módosítással a saját eddigi érvelését “rúgja fel” a Fidesz. Emlékeztetett rá, hogy eddig a kormánypártok azt hangsúlyozták: ne legyen különbség a határon túli és az anyaországi szavazók regisztrálása között.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik