Belföld

Újraszentelték a hódmezővásárhelyi szerb ortodox templomot

24.hu
24.hu

2012. 09. 29. 15:37

Újraszentelte Hódmezővásárhely görögkeleti templomát a felújítást követően Lukijan Pantelic budai szerb ortodox püspök.

“Az, hogy az Isten Anyja tiszteletére emelt templom újra eredeti fényében ragyoghat, nemcsak a vásárhelyiek, az ortodox közösség számára ünnep, hanem mindenkinek, aki ezt a várost szereti” – fogalmazott a püspök.

A magyar állam, amely bővelkedik a lelki és kulturális élet gyöngyszemeiben, Isten e hajlékának újraszentelésével újabb értékkel gyarapodott – mondta Lukijan Pantelic.

A püspök a templom felújításához nyújtott segítségért átadta Lázár János államtitkárnak, Hódmezővásárhely korábbi polgármesterének az Irinje szerb pátriárka által odaítélt Milutin király érdemrendet.

Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Misztériumának vezetője az újraszentelés előtti köszöntőjében hangsúlyozta, Magyarország, a magyarság jövője “elképzelhetetlen anélkül a vallásos érték és kincs nélkül, melyet egyházaink hordoznak, ezért fontos, hogy nemcsak múltunk, hanem jövőnk részei is”.

Az isteni rend, az erkölcsi parancs örök, a helyzet, az életünk, a politika változik – folytatta a tárcavezető, aki szerint az ortodox közösségek szempontjából kedvezően változott a politika. Az ortodox egyházak elfoglalták méltó helyüket azon egyházak között, melyek megjelenítik Magyarország történelmi folytonosságát és spirituális értékeit. Az elsőként elismert egyházak között ott van a görög, a szerb, a bolgár és az orosz ortodox egyház – hívta fel a figyelmet a miniszter.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár kifejtette: Hódmezővásárhely közössége a templom felújításával igyekszik visszaadni valamit abból a szeretetből, megbecsülésből és munkából, melyet annak idején görög barátai hoztak a városba.

Az egyházközséget egykor tucatnyi görög nyelvterületről érkezett család alapította, hozzájuk csatlakoztak a XVIII. és XIX. században azok szerbek és románok, akik szintén fontos szerepet játszottak Hódmezővásárhely építésében. A történelmi idők azonban elsodorták ezt a közösséget – mondta a Miniszterelnökséget vezető államtitkár.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

A naked mole rat can be seen during a press preview of the Aquazoo at the Loebbecke Museum in Duesseldorf, Germany, 21 September 2017. The museum reopens on 22 September after a four year restoration phase. Photo: Ina Fassbender/dpa
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.