A rendezvényen szakmai beszélgetésekkel, borászok előadásaival, kiállítással színesített sétáló borkóstolón vehetnek részt az érdeklődők. Rozália, Bakator, Csomorika, Pátria, Valentin… csak néhány abból a 75 magyar szőlőfajtából, amelyekből készült borokat szeretnék megismertetni városunk borkedvelőivel az I. Székesfehérvári Bormustra rendezvényen.
Őshonos magyar, illetve magyar kutatók által nemesített szőlőfajták és az ezekből készített borok állnak a program középpontjában. Szakmai beszélgetésekkel, borászok előadásaival, kiállítással színesített sétáló borkóstolón a tradicionális magyar, és a hazai nemesítésű szőlőfajták, valamint a belőlük készült borok mutatkoznak be az érdeklődőknek. 80 borászat közel 200 bora várja majd a kalandos kedvű látogatókat.
A rendezvény fővédnöke dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, míg a szakmai fővédnökséget id. Kamocsay Ákos borász vállalta.
“Az első, Hungaricum Bormustra elnevezésű rendezvényt Keszthelyen rendezték két évvel ezelőtt, mely a szakma és a látogatók körében is igen nagy sikert aratott. Ezt a hagyományt folytatva szeretnénk Székesfehérváron
elindítani egy exkluzív eseménysorozatot, melynek első állomása lesz a szeptember végi seregszemle.” – mondta Kertész Zoltán, a Kertész Családi Pincészet vezetője, a bormustra egyik főszervezője.
A bemutatkozó 80 borászat nemcsak termékeivel lesz jelen, de több borász fontosnak érezte, hogy személyesen is részt vegyen a mustrán, így népszerűsítve kedvenc fajtáit.
A kóstolók mellett szakmai előadásokat is hallgathatnak a résztvevők:
18.30: Badacsonyi magyar fajták – Dr. Brazsil József, egyetemi adjunktus (Veszprémi Egyetem Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar)
19.00: Magyar szőlőfajták – Szentesi József, borász (Borászok Borásza 2012.)
19.30: Tradíció és marketing a borászatban – Miklós Csaba, borász (Mór)