Belföld

Így változik a nyugdíjszabály

nyugdíjas (nyugdíjas, idős nő, )
nyugdíjas (nyugdíjas, idős nő, )

Matolcsy számolja ki a segélyplafont.

Már készülnek a számítások a gazdasági tárcánál a segélyezési plafon bevezetéséhez – mondta a közrádió reggeli műsorában a szociális államtitkár. Soltész Miklós úgy fogalmazott: nem lehet, hogy több pénzt kapjanak a segélyből élők, mint azok, akik vállalják, hogy elmennek dolgozni nagyon alacsony bérért.

Az államtitkár emlékeztetett rá, hogy a segélyezési lehetőségek szűkítése nem újdonság, miután a kormányzat a juttatások kifizetését már korábban valamilyen feltételhez kötötte, például közmunkához vagy iskolába járáshoz. Soltész Miklós azt is elmondta, a kormányzat a gyermeknevelést közvetlenül segítő juttatásokhoz nem nyúlna hozzá – írja a hirado.hu.

A kormány módosítaná a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvényt, miután több ezren olyan határozatot kaptak kézhez, amely szerint csökkenne a nyugdíjuk. Soltész Miklós megerősítette, visszavonják a határozatokat, a törvényt pedig úgy változtatnák meg, hogy akinek csökkent volna a nyugellátása, az továbbra is a korábbi összeget kapja.

Akinek viszont magasabb díjat állapítottak meg, életük végéig megkaphatják azt. „A sok-sok munka mellett, amit elvégeztünk több mint két év alatt, hibák is becsúsznak, olyan hibák, amelyek sokszor nem előre láthatóak, vagy szinte kiszámíthatatlanok” – mondta a politikus.

Az özvegyi nyugdíj és a szociális járadékosok juttatásainak együttes folyósítása kapcsán egy tavalyi törvénymódosítás miatt szeptembertől körülbelül 15 ezren rosszabbul, 8 ezren pedig jobban jártak volna. Az ügyben a parlament már megkezdte a vitát, és mindenki egyetért vele, hogy azoknak, akik rosszabbul jártak volna, marad az eddigi ellátásuk, tehát nem romlik a helyzetük. A közel 8 ezer másik érintett pedig a számukra kedvezőbb összegű támogatást kapja – tette hozzá az államtitkár.

A Magyar Nemzet előzőleg arról írt, hogy a szociális ellátások faragása is témája az IMF-tárgyalásoknak. Giró-Szász András korábban azt mondta, a gyermekeknek, családoknak járó támogatások nem csökkenthetők. A Magyar Nemzet kormányzati forrásból megtudta, hogy felvetődött egy olyan javaslat, amely meghatározott összegben maximálná az egy főnek havonta kifizethető szociális támogatásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik