Belföld

A net miatt könnyen bűnözővé válhat a gyerek

Egy gyereknek is pofonegyszerű megtanulni, hogyan kell honlapokra betörni, s így bűnözővé válni. Fel kell készítenünk a fiatalokat arra, hogy felmérjék virtuális tetteik következményeit a hackerkedéstől az ész nélküli Facebook-megosztásokig.

A modern kor gyerekkatonáinak nevezte Krasznay Csaba IT biztonsági tanácsadó azokat a fiatal hackereket, akik különböző honlapokat bénítanak meg, vagy „írnak át” különböző érdekek mentén. A szakember szerint ezeket a fiatalokat ugyanis valószínűleg csak megtévesztik különböző jól megszervezett csoportok, akik kihasználják őket. Becslések szerint a kiberbűnözés több milliárd dolláros üzlet. Az biztos, hogy a végén mindig e fiatalok „viszik el a balhét”.

Az Akadémián tartott Az internet hatása a gyermekekre és a fiatalokra című nemzetközi tanácskozáson Krasznay Buherátor néven elhíresült kollégája be is mutatta, hogy minimális informatikai ismeretekkel, szinte bárki be tud törni gyengén védett honlapokra és azokat vagy mesterségesen túlterhelni, vagy látványosan megváltoztatni. Ez a világon mindenütt számos fiatalt irányít rossz útra. Úgy, ahogy az Anonymus néven elhíresült csoport tagjait, amelynek magyar „leágazásának” vezetőit épp a napokban fülelte le a rendőrség. Mint megírtuk, a “főnök” egy 16 éves dunaújvárosi srác volt.

Etikus hackerprojektek

Krasznay felhívta a figyelmet, hogy a fiatalok – akik általában 10-15 évesen kezdik el a tevékenységüket – nem érzik tetteik súlyát, nem tudják, milyen súlyos bűncselekményt követnek el egy-egy hackertámadással. A szülők, az iskola, a társadalom felelőssége lenne, hogy felvilágosítsuk erről a gyerekeket – véli. Ehhez például iskolai klubokat, városi köröket kellene létrehozni, ahol a fiatalok az érdeklődésüket, tudásukat jóra – például a kiberbűnözés elleni fellépésre, a különböző honlapok védtelenségének bemutatására – tudnák hasznosítani. Egy ilyen pozitív célú hackerkedés nem mellesleg kiváló karrierlehetőség is lehetne az informatika iránt érdeklődő gyerekeknek.

Buherátor, aki több tucat „etikus hacker projektben” vett részt azt mondta, mintegy 100 cégnek, állami intézmények jelentett már informatikai védtelenséget, hibát, s ezekből minden tizedik fontos banki vagy állami honlap volt. Egy kezdő hacker a bemutatott módon akár több száz ilyen cég informatikai rendszerében kárt tud tenni egy este.

Kövér László megmondja

A konferencia előadási persze nem mind ilyen „kemény” bűncselekmények köré épültek, a fiatalokra leselkedő veszélyek ennél sokrétűbbek, és evidensebbek. Minden szakember azt hangsúlyozta, amit a konferenciát megnyitó Kövér László házelnök mondott, hogy „nincs jövő internet nélkül, de ha meg akarjuk nyerni a jövőt, meg kell szelídíteni a világhálót, elsősorban úgy, hogy megtanuljuk annak használatát”. A gyermekeket a házelnök szerint arra kell megtanítani, hogy képesek legyenek különbséget tenni hasznos és haszontalan, értékes és értéktelen között, valamint arra, hogy ha bajba kerülnek, tudják, hogyan kérhetnek segítséget. Kövér László úgy vélte, hogy a tudatos internethasználatra nevelésben az államnak, a civileknek és a közösségeknek egyaránt van tennivalójuk.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat által szervezett nemzetközi konferencián ehhez csatlakozott Szalai Annamária is. Mint mondta, ő nem gondolja, hogy az internet jó, sem azt hogy rossz, az egy kiváló eszköz a világról szóló tudás megszerzéséhez. Ehhez viszont meg kell tanulni a használatát. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökeként leginkább a gyermekeket védő állami beavatkozásokról beszélt.  Mint mondta, már eddig is számos lépést tett az állam ez ügyben a médiatörvény által bevezetett korhatári besorolások széles körű elterjesztésétől a netes és okostelefonos gyermekvédelmi eszközök kifejlesztéséig. Az NMHH elnöke elmondta: a káros tartalmak bejelentése után akár néhány órával eltávolítják a kifogásolt tartalmakat, sőt az Országos Rendőr-főkapitányság és a hatóság között kötött együttműködési megállapodás eredményeként az esetleges bűncselekményekről a rendőrség is azonnal tudomást szerez.

Kifejtette, hogy szerinte hatékonyan szolgálná a fiatalok védelmét a világhálón megjelenő veszélyek ellen egy önálló internetes gyermekvédelmi törvény is. Hatékonynak tűnő javaslat lehet szerinte az elektronikus kereskedelemről szóló törvény gyermekbaráttá változtatása, emellett az internet káros hatásaival foglalkozó testület felállítása.

A Facebook veszélyei

A konferencián sok szó esett a közösségi médiáról, kifejezetten az ebben egyeduralkodóvá vált Facebookról is. Mátrai Gábor, az NMHH hírközlési elnökhelyettese ennek veszélyei között említette a magánélet megsértésének és az elidegenedésnek a kockázatát, a társadalmi elszigetelődést, a nem online kapcsolatok romlását és a függőség kialakulását. Úgy fogalmazott, hogy az NMHH a szabályozás középpontjába a felhasználók, a magánélet védelmét állítja, és munkájában a kiskorúak védelme külön hangsúlyt kap.

Lucza Vilmos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium főosztályvezetője felhívta a figyelmet arra a 2011-es jelentésre, amely szerint Magyarországon a 16 éven felüliek csaknem fele még mindig digitálisan írástudatlannak számít.  A gyermekek ugyanakkor rendkívül fogékonyak az internet lehetőségeire. Így aztán védtelenekké válnak, mert nincs a környezetükben olyan, aki megtaníthatná nekik a biztonságos internethasználatot.  

Cipőt befűzni nem, iPhone-t kezelni könnyedén

Egy friss felmérés szerint az 5-13 év közötti brit gyermekek csaknem fele képtelen bekötni a cipőfűzőjét, de kétharmaduk magabiztosan használja a DVD-lejátszót, és hetven százalékuk magabiztosan használja a tablet-gépeket – kezdte Tari Annamária pszichológus az előadását. A digitális bennszülöttek esetében kognitív változásokat is érzékelnek a tudósok. (Erről bővebben itt olvashat.) Ma például már egy gyereknél nem egy információ tartalma a fontos, hanem annak elérési útvonala. A gyerekek „,multitasking” működnek, azaz egyszerre több dolgot csinálnak: tanulnak, zenét hallgatnak, közösségi életet élnek a Facebookon stb. Legtöbbet online kommunikálnak, ami egy korlátozott nyelvrendszer, érzelmeiket sokszor nem tudják megélni, feldolgozni, rögtön megosztják azt másokkal, akiktől azonnal jön a visszajelzés.

A Facebook külön veszélye, hogy virtuálisan nárcisztikusak vagyunk – mondta Tari Annamária. Ha egy fiatal belép ebbe a világba, ő is könnyen azzá válhat, és olyan dolgokat tehet, amit valójában nem feltétlenül tenne meg. Könnyelműen megoszt magáról kihívó fotókat, olyan információkat, amik nem tartoznak a külvilágra. Szerinte az ideális az lenne, ha a gyermekek mellett mindig lenne egy felnőtt, aki megmutatja az “offline kapcsolatok” valódi értékét, és nem hagyja, hogy az online tér túl nagy hangsúlyt kapjon az életükben.

Noha a konferencia minden egyes előadásán kiemelték, hogy a gyerekek biztonságosabb internethasználatáért a család mellett az iskola, a pedagógus tehet a legtöbbet, az oktatási államtitikárságot nem képviselte senki. A programban ugyan feltüntették Sályi Lőrinc “Fejlesztések a biztonságos internethasználatért a köznevelésben” című előadását, ám az EMMI munkatársa végül nem érkezett meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik