Belföld

Schmitt nem jár a SOTE-ra

Schmitt Pál (Schmitt Pál)
Schmitt Pál (Schmitt Pál)

A volt államfő nem jelentkezett doktori képzésre náluk – közölte az intézmény.

Schmitt Pál a hot! magazinnak adott, csütörtökön megjelent interjúban elmondta: korábbi vállalásának megfelelően doktori dolgozat írásába kezd, miután tavasszal megfosztották húsz évvel ezelőtt szerzett kisdoktori címétől. Elkezdte az iskolát, publikálnia kell szakfolyóiratokban, és most ezeket a cikkeket állítja össze.

A Semmelweis Egyetem erre reagálva írta: „Schmitt Pál nyilvántartásunk szerint nem áll hallgatói jogviszonyban a Semmelweis Egyetemmel, nem jelentkezett a doktori iskola PhD-képzésére, sem képzés nélküli fokozatszerzésre.”

„Ne sírj”

Az egykori államfő a magazinnak arról is beszélt: elég nehezen halad a Semmelweis Egyetem elleni felülvizsgálati kérelme, holott szerinte biztosan tudják, nem volt joguk elvenni a doktori címét, ezt csak a bíróság tehette volna meg. Schmitt Pál állítja: akkor is elvállalta volna az államfői megbízatást, ha előre tudja, min megy majd keresztül.

„A körülményekhez képest jól vagyok lelkileg. Van egy angol közmondás: ne sírj, ha valami elmúlt, inkább mosolyogj, mert megtörtént. Valahogy így gondolkozom én is” – tette hozzá.

Az egyetem szenátusa március 29-én vonta vissza Schmitt kisdoktori címét, ezek után a köztársasági elnök április 2-án lemondott. Az egykori államfő megismételte: nem a plágiumügy miatt távozott, hanem azért, mert megosztotta az embereket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik