Belföld

Nem lesz per a Mansfeld-perből?

bíróság (bíróság, ítélet)
bíróság (bíróság, ítélet)

Bűncselekmény hiányában elutasította az ügyészég a - Mansfeld Péterre is halálos ítéletet kérő – volt ügyész, Mátsik György elleni feljelentést – írja a Magyar Nemzet.

Mátsik Györgyöt többrendbeli szándékos emberölés, szándékos súlyos testi sértés, kényszervallatás, jogellenes fogva tartás és bűnpártolás miatt jelentette fel Mansfeld László (az ’56-os megtorlásokban kivégzett Mansfeld Péter testvére), a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége és a Jobbik. Ő volt az az ügyész, aki halálbüntetés kiszabását kérte Blaski Józsefre és Mansfeld Péterre 1958 októberében.

Az ügyészség szerint az egykori ügyész az akkor hatályos törvények (az  1957-es népbírósági törvényerejű rendelet) alapján kért halálbüntetést, ezért ez nem minősül bűncselekménynek.

Az ügyészség határozata kiemelte: a nyomozati iratok közt nem volt olyan, amely szerint akár Mátsik, akár más ügyész bármely eljárási cselekmény végrehajtásában szerepet játszott volna vagy arra írásban utasítást adott volna – írja a Magyar Nemzet. A döntés ellen – a feljelentők közük egyedül – Mansfeld László élhet panasszal 8 napon belül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik