Belföld

Megérkezett Orbán üzenete az IMF-hez

IMF_logo(210x140)(2).jpg (imf)
IMF_logo(210x140)(2).jpg (imf)

Arról, hogy mit írt a kormányfő, hallgatnak. Arról pedig végképp, hogy veszik-e az adást.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) megkapta a magyar kormány módosító javaslatait a tárgyalások folytatásához – tudatta szerdán a valutaalap budapesti irodavezetője a Dow Jones budapesti keltezésű tudósítása szerint. Iryna Ivaschenko további részletet azonban nem közölt.

A nyitva hagyott kiskapu?

A tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter az M1 szerda esti hírműsorában kijelentette: azt összegezték az üzenetben, hogy a kabinet milyen lépéseket tenne az IMF-megállapodás érdekében. Mint mondta, gazdaságpolitikai véleményt fogalmaztak meg, vagyis “tettünk arra vonatkozó javaslatokat, hogy mi hol tudnánk esetleg módosítani, különös tekintettel a költségvetést és az államháztartást érintő kérdésekre”.

Varga Mihály úgy vélte, már a jövő héten eldőlhet, mikor érkezik vissza Budapestre a tárgyalódelegáció. Megjegyezte: végig kell vinni a munkahelyvédelmi akciótervet, de ha kell, a kormány kész finomítani rajta.

A magyar parlament egyébként hétfőn elhalasztotta a szavazást a 2013-as költségvetés módosító javaslatairól annak érdekében, hogy ha az IMF/EU-megállapodás ezt szükségessé teszi, változtatni lehessen a büdzsén.

Se veled, se nélküled…

A miniszterelnök a múlt héten, Facebook-bejegyzésben tette nyilvánvalóvá, hogy a Fidesz–KDNP frakció sárvári tanácskozásán nemet mondott a valutaalap (állítólagos) kikötéseire, vagyis„ezen az áron” nem lesz megállapodás.

A Magyar Nemzet értesülése szerint a Nemzetközi Valutaalap a hitelért cserébe a többi között a nyugdíjak csökkentését, a nyugdíjkorhatár-emelését, a családi pótlék csökkentését, a személyijövedelemadó-emelését, valamint az általános, értékalapú ingatlanadó bevezetését kéri a kabinettől. A Népszabadság ugyanakkor azt írta: nincs ilyen összetételű horrorlistája az IMF-nek.

Ráadásképp néhány nappal a már említett sárvári frakcióülés után Orbán Viktor a közrádióban kijelentette: megállapodunk az IMF-fel. Ugyan két, egymástól messze lévő álláspont között kell majd létrehozni az egyezséget, de “ez lehetséges, jól haladunk.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik