Belföld

Kiderült, kik gazdagodtak az 1 százalékkal

A NAV adatai szerint mintegy 2,3 milliárd forinttal a katolikus egyház kapta a legtöbb felajánlást az SZJA 1 százalékokból. Több mint 31 ezer szervezet gazdagodhatott így. A budaörsi fúvósok 101 forinttal lettek gazdagabbak.

A katolikus egyháznak több mint 600 ezren ajánlották fel az adójuk 1 százalékát, a második helyezett a Nemzeti Tehetség Program lett 1,2 milliárddal (majdnem 300 ezren gondoltak rá), a bronzérem  832 millióval a reformátusoké (210 ezren jelölték meg). A Top10-ben szerepel még az evangélikus, a baptista egyház, valamint több gyermekrákkal foglalkozó alapítvány, a Heim Pál Kórház, és a Rex Kutyaotthon is. A listán szereplő 31 007 szervezet közül nincs kétszáz, aminek ezernél több 1 százalékos támogatója lenne. A legtöbb szervezetnek 1-2 adózótól érkezik a pluszpénz, ennek megfelelően ezek általában néhány száz forintra rúgnak mindössze.

A Fegyveres Erők és Testületek Szolnok Városi Nyugdíjas Egyesülete például 1 személy felajánlásából 105, a Porrog és Környéke Egészség Egyesület 2 személytől 103, a Budaörsi Fúvószenei Egylet 1 személytől 101 forintot kapott. A száz forint alattiak nem szerepelnek a listán.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adatai szerint idén több mint kétmillió magánszemély döntött személyi jövedelemadója 1 százalékának sorsáról, a felajánlások összege megközelíti a 12,5 milliárd forintot. A NAV honlapján elérhető táblázat pontosan – név szerinti bontásban – megmutatja, hogy az egyes civil és egyházi kedvezményezettek hány magánszemély bizalmát nyerték el, és hogyan osztoznak a felajánlott összegen.

A kimutatásban azoknak a kedvezményezetteknek a tételes adatai szerepelnek a 2012. szeptember 13-i állapot szerint, amelyeket a magánszemélyek érvényesen jelöltek meg a 2011. adóévi szja 1 százalékos rendelkező nyilatkozataikban, és a felajánlásokból legalább 100 forintot össze tudtak gyűjteni.

A NAV új szolgáltatásának köszönhetően mindenkinek lehetősége van arra, hogy megnézze, kedvenc civil szervezetének, választott egyházának az idén hányan ajánlották fel személyi jövedelemadójuk 1 százalékát. A táblázat ezenkívül azt az összeget is tartalmazza, amelyhez a kedvezményezett hozzájuthat – ismerteti a közlemény.

A csaknem 31 ezer civil szervezetet az adóhatóság már tájékoztatta a felajánlott összeg várható nagyságáról, és azokról a törvényi feltételekről, amelyeknek meglétét a felhívó levél kézbesítését követő 30 napon belül a 1237A számú adatlap benyújtásával igazolniuk kell ahhoz, hogy a pénzt ténylegesen megkaphassák. A NAV – a törvényi feltételek fennállása esetén – a benyújtást követő 30 napon belül átutalja a magánszemélyek felajánlásából összegyűlt pénzt a civil szervezetnek.

Már harmadik éve csökken a személyi jövedelemadóból (szja) érvényesen felajánlott 1+1 százalékos összeg: míg két éve még 17,19 milliárd, tavaly 15,9 milliárd, az idén már csak 12,45 milliárd forintra számíthatnak a kedvezményezettek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik