Gazdaság

Már biztos, hogy elveszett az adójóváírás

számológép (számolás)
számológép (számolás)

Az adóhatóság után a minisztérium is megerősítette: az szja-nál nincs negatív adó.

A Pénzcentrumon nemrégiben az jelent meg Angyal József okleveles adószakértőre hivatkozva, hogy (törvényi hiányosság miatt) a 2011-es évre szóló személyi jövedelemadó bevallásánál akár negatív is lehet az adókötelezettség. Ez gyerekeseknél fordulhatott elő, mégpedig akkor, ha a szülő az igénybevett családi kedvezménnyel lenullázta a fizetendő szja-ját, s az adójóváírást már nem volt miből levonnia.

A szakértő szerint ekkor „negatív adót” kellett feltüntetni a bevallásban, s ennek visszautalását lehetett kérni. Angyal József úgy véli, jogtalanul jár el az adóhatóság, amiért erre nem ad lehetőséget az online bevallás-kitöltésnél, s ezzel százezreket vesz el a kispénzű gyerekesektől.

Még a bevallási határidő lejárta előtt megkérdeztük a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt (NAV), hogy is van ez. Azt válaszolták: álláspontjuk szerint a számított adót lehet csökkenteni az adójóváírással. Vagyis abban az esetben, ha a bérjövedelem alapján kiszámított adójóváírás összege nagyobb, mint a számított adó, akkor – ha az „elfogy”- azt tovább csökkenteni nem lehet. Vagyis így elvész az adójóváírás egy része, vagy egésze. Ha valaki kézzel tölti ki a bevallását, és beírja a „negatív adót”, akkor a bevallását javítanunk kell – tette hozzá akkor a NAV.

Azóta az NGM is megerősítette a Pénzcentrumnak, hogy az szja-nál nincs negatív adó. A minisztérium szerint az, hogy a jogszabály nem tiltja a negatív adó elismerését az szja-nál, nem jelenti azt, hogy az alacsony keresetű gyermekesek visszaigényelhetnék azt az adójóváírást, amit nem tudtak kihasználni. A tárca úgy érvel, hogy erre csak akkor lenne lehetőség, ha az szja-törvény ezt megengedné. A cikk is megemlíti, hogy a szociális hozzájárulási adónál és az áfánál külön paragrafusok rendelkeznek azokról az esetekről, amikor negatív lehet a fizetendő adó. Angyal József továbbra is azt mondja: az szja-törvény azzal, hogy nem tiltja a negatív adókötelezettséget, megengedi azt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik