Belföld

Ezernyi nyugdíjast ríkatott meg Gyurcsány

DK-demonstráció (dk, demonstráció, gyurcsány)
DK-demonstráció (dk, demonstráció, gyurcsány)

Az exminiszterelnököt láthatóan megviselte az éhezés, de ez nem tarttta vissza egy háromnegyed órás, gyújtó hangú beszédtől. Az előregisztráció ellen demonstrált a Demokratikus Koalíció.

Aktualitás híján évek óta nem hallottuk a jellegzetes, könnyen skandálható “Gyurcsány, takarodj, Gyurcsány, takarodj!” mondókát, főleg nem több tucat nyugdíjas torkából. Éppen ezért döbbenünk meg, hogy éppen most, a Batthyányi-örökmécsesnél zendül fel újra, miközben több ezer nyugdíjas vonul tömött sorokban a kordonok felé, hogy élőben hallja az éhségsztrájkot letévő pártvezért. Provokátorok szivárogtak volna a rendezvényre? Ráadásul tökéletes álcában? És rögtön az első sorokba?

Kicsit elszégyelljük magunkat, amikor kiderül: szó sincs gyűlölködésről. “Gyurcsányt akarom, Gyurcsányt akarom!” – ordítják a nénik. A több ezres tömeget elnézve biztos, hogy ez a DK eddigi karrierjének csúcsa: a nyilvános éhségsztrájk és a Kossuth téren bármikor látogatható (ölelhető, simogatható) exkormányfő látványa megtette a hatását, rajongók ezrei várják őt átszellemült arccal.


A képre kattintva galéria nyílik!
Fotó: Neményi Márton

Vadai Ágnes, Molnár Csaba és a nép hangjaként megszólaló egyetemista lány rövidre fogják: tudják, hogy ez most nem róluk szól. A tömör beszédeket Gyurcsány aztán egy félig rögtönzött, bő háromnegyed órás szónoklattal kompenzálja, holokausztozással, határontúlizással, ügyesen koreografált drámai és humoros pillanatokkal. Miközben természetesen minden a kormány ekézése körül forgott, a lényeg mégis az érzelmi azonosulás volt. “Nézd meg, rögtönzi!” “Viktor egy mondatot nem tudna elmondani a papírja nélkül!” “Szegény, milyen fáradt!” “Odanézz, hát hogy kiszáradt már a szája! Adjanak már neki egy vizet!”

Gyurcsány eközben össznemzeti lázadást, a támogatottságát felmorzsoló Orbánt és ötpárti október 23-i megemlékezést vizionál, majd élőláncot hirdet a Parlament köré, amikor az előregisztrációról szavaznak. “Lehet rossz döntéseket hozni, lehet egy alkalmatlant, egy tisztességtelent, egy gerinctelent is megválasztani miniszterelnöknek, de ha ez kiderül – és kiderült! -, akkor ne hagyják következmények nélkül” – sommázik Gyurcsány, majd biztosítja az egybegyűlteket, hogy ő és pártja közvetlenül belőlük nyeri az energiáját. Úgy tűnik, ezt ők szó szerint értik: az addigra könnyes szemű, elalélt nénik és bácsik közt csak úgy áramlik a chi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik