Belföld

Kampánycsend helyett választási regisztráció

voksolás (szavazás, )
voksolás (szavazás, )

Nem lesz kampánycsend a 2014-es voksolás előtt, megszűnik az ajánlószelvény-gyűjtés, a korteshadjárat kiadásainak nagy részét az állam biztosítja majd - jelentette be Lázár János.

Jövő szeptember 1-jén indul majd az önkéntes feliratkozás a 2014-es voksolásra.2013 augusztusában minden állampolgár, aki szerepel a népesség-nyilvántartásban, kap egy felhívást arra, hogy döntse el, akar-e szavazni vagy sem. Ha igen, jeleznie kell, hogyan akar részt venni a voksolásban – személyesen vagy levélben -, hol akar szavazni – határon belül vagy azon kívül -, majd ezt a dokumentumot vissza kell küldenie – ismertette a menetrendet a Miniszterelnökséget vezető államtitkár.

Ezt követően, 2013. szeptember 1-jétől kezdődik az önkéntes regisztráció, amely a választást megelőző második hétig tart majd. Az „első vonalhúzás” november-december körül lesz, ekkor kapnak egy visszajelzést az állampolgárok arról, hogy felírták őket, így szavazhatnak, azoknak pedig felhívják a figyelmüket, akik még nem regisztráltak. Lázár hangsúlyozta: a feliratkozók névjegyzéke 2017-ig fix, vagyis ez alapján vezénylik le például a helyhatósági választást és az időközi voksolásokat is.

Miért kell ez az egész?

A feliratkozás bevezetésének indokaként a politikus megerősítette: a határon túli új magyar állampolgárok – akik körülbelül félmillióan lehetnek addigra -, a Nyugat-Európában munkát vállaló magyarok – legalább 250-300 ezren – és a leszármazói jogon magyar állampolgárrá váló emberek – akiknek száma jelenleg megbecsülhetetlen – voksolása csak így bonyolítható le.

Kifejtette továbbá azt is, a terveik között szerepel, hogy megkönnyítsék a fogyatékkal élők 600 ezres közösségének szavazását. Esetükben szerinte pozitív diszkriminációra van szükség. Összegzése szerint a 2014-es választáson a jelenlegi 8 millió helyett 8,5-9 millió, választójoggal rendelkező állampolgárral lehet számolni.

Az új választási eljárási törvény – amely egységesen tartalmazza majd az összes voksolás szabályát – várhatóan jövő hétfő este kerül az Országgyűlés elé, kikérik róla az Alkotmánybíróság véleményét, így decemberben megszülethet az új jogszabály, és 2013. január 1-jén hatályba léphet.

Búcsú a kampánycsendtől

Lázár János beszámolt a kampányt érintő változtatási tervekről is. Eszerint 2014-es voksolás előtt nem lesz kampánycsend, továbbá átalakul a kampányfinanszírozás rendszere, és a kampányeszközök is korlátozottabbak lehetnek a jelenleginél.

A kampánykiadások nagy részét az állam biztosítja. A tervek szerint minden jelölt a jelenleginél magasabb összegű – akár két-hárommillió forintos – hozzájárulást kap majd, amellyel a választások után tételesen el kell számolnia, és ennek szankcionálása bekerül a büntető törvénykönyvbe (Btk.) is.

Más támogatást csak magánszemélyektől lehet majd elfogadni, de az várhatóan a költségeknek maximum az egyharmadát teheti majd ki – jegyezte meg Lázár János.

Ingyenes pártreklámok a közmédiában?

Az elképzelések között szerepel a kampányeszközök korlátozása is, felmerülhetnek például kereskedelmi hirdetési tilalmak, a közmédiában pedig ingyenes felületek biztosíthatók. Megszűnik az ajánlószelvény-gyűjtés, a jelöltté válás módjára szóba jöhet az a nemzetközi minta, amely szerint aki már tagja a parlamentnek, annak semmilyen ajánlásra nincs szüksége, aki pedig nem, annak száz aláírást kell összegyűjtenie – közölte a Miniszterelnökséget vezető államtitkár.

Lázár egyébként – Rogán Antal Fidesz-frakcióvezetőhöz hasonlóan – nem támogatja a kaució bevezetését, vagyis azt, hogy bizonyos összeg letétbe helyezése után válhat valaki képviselőjelöltté.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik