Belföld

A Fidesz megkötötte Tarlós kezét

tarlos-istvan(960x640)(5).jpg (tarlós istván, )
tarlos-istvan(960x640)(5).jpg (tarlós istván, )

Az index.hu információi szerint a főpolgármester el akarta mozdítani a Budapesti Közlekedési Központ éléről Vitézy Dávidot, a nagyobbik kormánypárt fővárosi frakciója azonban nyilvánvalóvá tette, ezt biztosan nem teheti meg a városvezető.

A múlt heti fővárosi közgyűlés előtt szerdán délután, zárt ajtók mögött tartott találkozón kiderült, hogy minden korábbinál jobban elmélyült a főpolgármester és a Fidesz-frakció közötti ellentét. Az összecsapás előzménye az volt, hogy a Budapesti Közlekedési Központot (BKK) vezető Vitézy Dávid jelzést kapott arról, hogy a főpolgármester meneszteni akarja – írja az index.

A Fidesz György István főpolgármester-helyettes vezetésével azonban kiállt Vitézy mellett, sőt az követelte Tarlóstól, hogy váljon meg két kulcsemberétől, a Fővárosi Biztonsági Irodát vezető Pető Györgytől, valamint az exfideszes tanácsadójától, Mitnyan Györgytől.

Tarlós István a lapnak elmondta: úgy véli, Vitézynek van még tanulnivalója a belső cégvezetés dolgában, ezért jó ötletnek tűnt a BKK szakmai és a vezetői pozíciónak ideiglenes szétválasztása. Felvetődött, hogy Vitézy általános vezérigazgató-helyettes legyen, széles szakmai szabadsággal. Döntés végül nem született erről, sőt a főpolgármester szerint valójában eltávolító szándék sem volt.

Tarlós közölte: eldőlt, hogy Vitézy marad a helyén, de nem azért, mert a frakció hisztériázott. A főváros első embere elismerte: vannak viták közötte és a képviselőcsoport között, szavai szerint jelenleg „megbeszélésben van a frakcióval”, ám részleteket már nem közölt.

Az index.hu egyes forrásai szerint Vitézy pozíciója inkább a főpolgármester és a Fidesz-frakció közötti hatalmi-politikai vita egyik állomása. A frakció egyes tagjai és Tarlós között már régóta folyik a szkanderezés, ami többször olyan parlamenti jogszabály-módosításhoz vezetett, amivel borsot törtek a főpolgármester orra alá.

Nemcsak a közgyűlési és a parlamenti frakció között van átfedés, hanem a közgyűlési frakció és a kerületi polgármesterek között is. Ez utóbbi csoport szervezete többször is szembe ment Tarlós István elképzeléseivel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik