Belföld

Vasárnap bárki beleülhet a polgármester székébe

közgyűlés szeged (szeged)
közgyűlés szeged (szeged)

Az idei Kulturális Örökség Napok alkalmából 10.00-17.00 óráig ingyenesen megtekinthető a városháza, szinte a pincétől a padlásig.

Újabb múzeumi portrék kerülnek hamarosan a Városháza Lechner Lajosról elnevezett tanácskozótermébe. 2009-ben a nagy árvíz 130. évfordulója alkalmából helyezték a terembe Roskovits Ignác „Szeged szebb lesz, mint volt…” és Greguss Imre „Árvízkép” című nagyméretű alkotását, az ott lévő, Tisza Kálmánról és Tisza Lajosról festett Benczúr Gyula-portrék mellé. Ekkor lett a tanácskozóterem névadója Lechner Lajos. Az árvízi megemlékezés koncepciójának befejezését jelenti a napokban kihelyezésre kerülő három portré: Pulz Lajos, Lechner Lajos és Vedres István neve ugyanúgy szorosan kapcsolható a Szegedet pusztító természeti katasztrófához.

A terem végfalán elhelyezésre kerülő három portré: Pulz Lajos altábornagy, aki 1879-ben katonáival az árvízi védekezést irányította hősi elszántsággal, önfeláldozással. Halálát egyes források szerint 1881-ben az árvízi védekezés során szerzett betegsége okozta. Portréját Füleki József festőmész készítette 1892-ben. Hodina István festőművész készítette Lechner Lajos portréját 1883-ban. A kiváló építészmérnök tervezte és irányította az árvíz által romba döntött Szeged újjáépítésének munkáját (1879–84). A harmadik alkotás Vastag János festménye, Vedres István portréja, amely 1821-ben készült – derült ki a mostani helyreállítás során. Vedres István „a városnak egyik legérdemesebb fia” – írta róla Bálint Sándor. 35 éven át volt Szeged város főmérnöke, egyik legjelentősebb műve a régi (a jelenlegit megelőző) városháza, amelynek sorsát szintén a nagy árvíz pecsételte meg. A Fekete házból tartós letétként átkerült alkotásokat Szabó Tamás restaurátorművész, a Móra Ferenc Múzeum munkatársa restaurálta.

Valamennyi alkotás a nagyközönség számára is hamarosan látható lesz. Szeptember 16-án (vasárnap) ugyanis, kapcsolódva az országos rendezvényhez, a szegedi városháza is megnyitja kapuit. Az idei Kulturális Örökség Napok alkalmából 10.00-17.00 óráig ingyenesen megtekinthető a városháza szinte a pincétől a padlásig.

A kb. 50 perces épületséták félóránként indulnak a városháza portájáról, maximum 25 fős csoportokkal. Idegenvezetők segítségével a látogatók megismerkedhetnek a jó akusztikával rendelkező udvarbelsővel, a díszteremmel, az oldalsó tanácskozótermekkel együtt, bepillantást nyerhetnek a polgármester dolgozószobájába, a folyosókon megtekinthetik a dél-alföldi festők alkotásait, a Sóhajok hídját, az óratoronyból a belváros panorámáját, végül a felújított házasságkötő termet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik