Belföld

Örökölt üzenet:Kulturális Örökség Napjai Székesfehérváron

Buthy Lilla
Buthy Lilla

2012. 08. 30. 08:39

Hagyja,hogy vigye a kultúra örvénye! Keresse fel épített értékeinket! Kulturális Örökség Napjai, séták és nyitott kapuk idén szeptember 15-én és 16-án.

Az 1984-ben megfogalmazott gondolat – hozzáférhetővé, ingyenesen megtekinthetővé tenni emlékhelyeket, műemlékeket a nyilvánosság számára – az évek során alapjaiban nem változott. Az Európa Tanács által indított Európai Örökség Napok rendezvénysorozat során a kapuk megnyitása már nem cél, hanem eszköz.

Az a cél tehát, hogy a rendezvény egyfajta mozgósító akció legyen, mely a polgárokban erősíti a kulturális örökség megóvásának igényét. Egy kicsit leegyszerűsítve azt is mondhatjuk, hogy csak azt tudjuk igazán szeretni, aminek az értékeit jól ismerjük, s amit jól ismerünk és szeretünk, arról gondoskodunk is.

Az Európai Örökség Napok fontos szerepet játszik az európai identitástudat kialakításában, nemcsak kulturális, hanem szociális, politikai és gazdasági értelemben is. Köszönhetően legalább részben a közös örökség felfedezésének, Európát egyfajta gyűjtőhelynek lehet nevezni, amelyet a kölcsönös megbecsülés, megértés és a másság elfogadása jellemez.

Székesfehérváron látogatható épületek:

Hiemer-Font-Caraffa Épületegyüttes

Székesfehérvári Árpád Fürdő

Királykút Emlékház

Székesfehérvári Szerb Ortodox Templom (Rác templom)

Fejér Megyei Levéltár

Ciszterci Nagyboldogasszony Plébánia

Városháza

Püspöki Palota (Figyelem CSAK JEGGYEL! mely ingyen igényelhető a Barátok boltjában)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

BEVERLY HILLS, CA - OCTOBER 09: Contributing editor at Vanity Fair, Monica Lewinsky speaks onstage at Day 1 of the Vanity Fair New Establishment Summit 2018 at The Wallis Annenberg Center for the Performing Arts on October 9, 2018 in Beverly Hills, California.   Matt Winkelmeyer/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.