Belföld

Örökölt üzenet:Kulturális Örökség Napjai Székesfehérváron

Hagyja,hogy vigye a kultúra örvénye! Keresse fel épített értékeinket! Kulturális Örökség Napjai, séták és nyitott kapuk idén szeptember 15-én és 16-án.

Az 1984-ben megfogalmazott gondolat – hozzáférhetővé, ingyenesen megtekinthetővé tenni emlékhelyeket, műemlékeket a nyilvánosság számára – az évek során alapjaiban nem változott. Az Európa Tanács által indított Európai Örökség Napok rendezvénysorozat során a kapuk megnyitása már nem cél, hanem eszköz.

Az a cél tehát, hogy a rendezvény egyfajta mozgósító akció legyen, mely a polgárokban erősíti a kulturális örökség megóvásának igényét. Egy kicsit leegyszerűsítve azt is mondhatjuk, hogy csak azt tudjuk igazán szeretni, aminek az értékeit jól ismerjük, s amit jól ismerünk és szeretünk, arról gondoskodunk is.

Az Európai Örökség Napok fontos szerepet játszik az európai identitástudat kialakításában, nemcsak kulturális, hanem szociális, politikai és gazdasági értelemben is. Köszönhetően legalább részben a közös örökség felfedezésének, Európát egyfajta gyűjtőhelynek lehet nevezni, amelyet a kölcsönös megbecsülés, megértés és a másság elfogadása jellemez.

Székesfehérváron látogatható épületek:

Hiemer-Font-Caraffa Épületegyüttes

Székesfehérvári Árpád Fürdő

Királykút Emlékház

Székesfehérvári Szerb Ortodox Templom (Rác templom)

Fejér Megyei Levéltár

Ciszterci Nagyboldogasszony Plébánia

Városháza

Püspöki Palota (Figyelem CSAK JEGGYEL! mely ingyen igényelhető a Barátok boltjában)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik