Pénzügy
Zöld Pardon (zöld pardon, építkezés, )

Kit fognak az idén kirúgni?

Dóra Melinda Tünde
Dóra Melinda Tünde

2012. 06. 12. 16:00

Az építőipari cégek több mint negyede elbocsátásokat tervez. A vendéglátók sem túl derűlátóak.

Az előző negyedévhez képest nem sokat változott a Manpower Munkaerő-piaci mutató, -2 százalékon áll. Ez azt jelenti, hogy ennyivel több munkaadó tervez Magyarországon leépítést, mint munkaerő-felvételt. A cégek 71 százaléka egyáltalán nem tervez változtatásokat a létszámban, 11 százalékuk venne fel új embereket, 17 százalék pedig elbocsátásokra kényszerül 2012 harmadik negyedévében – írja a Profession.hu.

Haldoklik az építőipar

Az építőipari vállalkozások borzasztó negatívan látják a jövőt, 27 százalékuk jelezte, hogy leépítést tervez, és csak 5 százalékuknál bővül a létszám – mondta Kiss Judit, a Manpower magyarországi vezetője. Azon csodálkozott, hogy van még egyáltalán dolgozó az ágazatban, akit el lehet bocsátani, ugyanis amióta hazánkban is megindult a felmérés, még csak egyszer-kétszer kúszott az építőipar mutatója pozitív tartományba. Az előző év azonos időszakához képest 20 százalékkal esett a mutató értéke.

A vendéglátósok sem bizakodnak: egy évvel ezelőtt a mutató +9 volt, az idén viszont -3. Annak ellenére nem terveznek munkaerő-felvételt e szektor munkaadói, hogy vizsgált júliustól szeptemberig tartó időszak még a nyári szezon része. “Úgy tűnik, lemondtak arról, hogy lesznek vendégek a nyáron” – tette hozzá Kiss Judit. A mezőgazdaságban (a másik olyan szektorban, ahol főként nyáron figyelhető meg munkaerőigény) a mutató értéke 0 lett, az előző negyedévhez képest 11 százalékkal erősödött.

Durva a helyzet a közszférában

A közszférában 100 megkérdezett munkáltató közül 13 tervez elbocsátást, 8 pedig felvételt. A 2011-es adatokhoz képest ez mégis jelentős javulást jelent, hiszen akkor a mutató -18 százalékon állt.

A szállítmányozás, raktározás és kommunikáció iparágakban lesz a legnagyobb a felvételi hajlandóság, a mutató itt 6 százalékos. A kereskedelemben is bővítenék a létszámot a cégek: az előző negyedévhez képest 16 százalékkal többen, mint az előző negyedévben.

A gyártó vállalkozások mutatója is pozitív tartományban maradt (+2 százalék), ám hatalmas visszaesést tapasztalt a felmérést készítő cég az elmúlt év azonos időszakához képest: 2011-ben még 9 százalékkal többen toboroztak, mint leépítettek.

Újabb törésvonal

Egyre inkább megdől az a tézis, hogy Magyarország keleti és nyugati fele között vannak nagy különbségek. A mutató inkább egy észak-déli törésvonalat hozott elő. Míg az északi régiókban kissé nőtt a mutató értéke, addig délen csökkent. Egyedül Nyugat-Dunántúlon nőtt jelentősen a munkaerő-felvételt tervező cégek száma, a fővárosban és Pest megyében is több többen terveznek elbocsátásokat, mint egy éve.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.