Belföld

Öt kilométernyi szakasz újult meg félmilliárd forintból

A 3,1 kilométernyi, Hédervárat Kimlével összekötő út teljes pályaszerkezetét kicserélték, burkolatát megerősítették, valamint felújították a buszmegállókat és az 1965-ben épült kimlei hidat, amely a Mosoni-Duna felett ível át.

Az Új Széchenyi Terv Regionális Operatív Program 2009-2013-as akciótervének keretében a Magyar Közút Nonprofit Zrt. jelenleg 192, összesen 1265 kilométernyi 4 és 5 számjegyű mellékútszakasz felújításán dolgozik. A várhatóan 2013 végéig megvalósuló program összköltsége közel 104 milliárd forint lesz, ebből a Nyugat-dunántúli régióban 7,16 milliárd forint jut a munkálatokra – derül ki a társaság közleményéből.

A 1403 jelű Hédervár-Kimle összekötő út 3,1 kilométeres szakaszán a meglévő útburkolat mind a két szélén, valamint középen is hálósan repedezett volt, ezért teljes pályaszerkezet cserét és burkolatmegerősítést hajtottak végre a szakemberek. Helyenként a meglévő burkolatot is kiszélesítették, emellett a szakaszon található buszmegállóhelyeket is átépítették. Továbbá megújulhatott az érintett útszakaszon az 1965-ben épült kimlei Mosoni-Duna híd is.

A másik felújított útszakasz, a 14101 jelű Kunsziget bekötőút, 1,5 kilométer hosszon vált európai színvonalúvá. Az út állapota erősen leromlott és kátyús volt, a burkolat széle megsüllyedt. A bekötőúton megerősítették a burkolatot, elvégezték a padkafelújítást és átépítették a buszmegállóhelyeket, valamint korszerűsítették az útpálya víztelenítését és vízelvezetését is, ami nagymértékben megnövelheti a felújított út tartósságát.

A sikeres projektzárást követő 5 éven át a felújított útszakasz kiemelt figyelmet élvez mind az üzemeltető, a karbantartó, a fenntartó, mind a Nyugat-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség és az uniós források felhasználását ellenőrző szervezetek által.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik