Belföld

Nem nyomoznak Zuroff után

Efraim-Zuroff(210x140)(1).jpg (efraim zuroff, )
Efraim-Zuroff(210x140)(1).jpg (efraim zuroff, )

Nem indul eljárás a nácivadász ellen – írja a Magyar Nemzet. A Budapesti Nyomozó Ügyészség elutasította a feljelentéseket.

A Fővárosi Főügyészség szóvivője szerint hamis vád miatt Efraim Zuroff ellen csak a Csatáry-ügyben eljáró Budapesti Nyomozó Ügyészség kezdeményezésére indulhatna büntetőeljárás – ezért utasították el a feljelentéseket.

A történet előzménye, hogy Zuroff két feljelentést tett a 97 éves Csatáry László ellen az 1941-es, illetve az 1944-es kassai deportálások miatt. Az idős férfit kihallgatták, házi őrizetbe helyezték, de később az ügyészség kizárta, hogy részt vett volna az akkori eseményekben.

Ezután több jogi szakértő is azt nyilatkozta, hogy felvetődik a hamis vád gyanúja Zuroff alaptalannak bizonyult feljelentése miatt, és ezért az ügyészségnek hivatalból kellene büntetőeljárást indítania. Az ügyészség nem lépett, ezért tett feljelentést hamis vád gyanújával egy magánszemély, illetve jobbikos politikusok.

Zuroff lapunknak elmondta, idiotizmusnak és botrányosnak tartja, hogy egy háborús bűnökkel gyanúsított ember ügyében még őt akarják eljárás alá vonni. Állítása szerint ráadásul ehhez a hamis vádolás előre megfontolt szándéka is szükséges lenne, ami nála semmiképpen nem áll fenn, ráadásul a hivatkozott tanúját az ügyészség a mai napig nem hallgatta ki.

Csatáryt jelenleg az 1944-es kassai deportálásokban betöltött szerepével és ott elkövetett kegyetlenkedéseivel kapcsolatban gyanúsítják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik