Belföld

Zuroff szerint botrány, hogy őt vádolják Csatáry helyett

A nácivadász szerint botrányos az a felvetés, hogy hamis tanúzás vádjával őt is eljárás alá kellene vonni. Efraim Zuroff azt mondja, a feljelentése alapjául szolgáló forrását a mai napig nem hallgatták ki.

Futó Barnabás ügyvéd szerint fennállhat a hamis vád gyanúja a Simon Wiesenthal Központ vezetője, Efraim Zuroff ellen, amiért megalapozatlanul jelentette fel Csatáry Lászlót az 1941-es kassai deportálásokért.

Zuroff lapunknak elmondta, idiotizmusnak és botrányosnak tartja, hogy egy háborús bűnökkel gyanúsított ember ügyében még őt akarják eljárás alá vonni. Állítása szerint ráadásul ehhez a hamis vádolás előre megfontolt szándéka is szükséges lenne, ami nála semmiképpen nem áll fenn, ráadásul a hivatkozott tanúját az ügyészség a mai napig nem hallgatta ki.

Csatáryt jelenleg az 1944-es kassai deportálásokban betöltött szerepével és ott elkövetett kegyetlenkedéseivel kapcsolatban gyanúsítják.

A Csatáry-ügy
Az ügy részleteiről a Csatáry László és Biszku Béla tetteit is kutató nemzetközi büntetőjogásszal, Gellért Ádámmal készült interjúnkból tájékozódhat.

 

A Magyar Nemzet írása szerint az ügyvéd úgy véli, a büntetőeljárás megindítása szempontjából annak nincs jelentősége, hogy az elkövető szándékosan vagy gondatlanságból vádolt-e hamisan. „Fennállhat a hamis vád megalapozott gyanúja Efraim Zuroffal, a Simon Wiesenthal Központ jeruzsálemi igazgatójával szemben az eddig megismert tények alapján” – nyilatkozta a lapnak Futó Barnabás ügyvéd. Ezért a büntetőjogász álláspontja szerint az ügyészségnek meg kellene indítania a büntetőeljárást Zuroff ellen.

Kiemelte: bár az ügyészségnek ilyen esetben is van mérlegelési jogköre, ám a múlt héten éppen a vádhatóság jelentette be, hogy a Zuroff által feljelentett Csatáry Lászlónak nem volt szerepe az 1941-es kassai deportálásokban, így a hamis vád gyanúja mindenképpen megalapozottnak tűnik. Futó Barnabás hangsúlyozta: a büntető törvénykönyv (Btk.) szerint alapvető feltétel, hogy a hamis vád hatóság előtt történjen, ami jelen esetben adott, annak pedig az eljárás megindítása szempontjából nincs jelentősége, hogy az elkövető szándékosan vagy gondatlanságból vádolt-e hamisan.

Zuroff a Hír24-nek hangsúlyozta, az ügyészség arra sem vette a fáradtságot, hogy meghallgassa azt a tanút, túlélőt, akitől ő szerezte az 1941-es deportálásokkal kapcsolatos információit. Szerinte az ügyvéd nyilvánvalóan jobboldali beállítottságú, akit feldühített, hogy ő magyar háborús bűnösök ügyeit tárja a nyilvánosság és a nyomozati szervek elé.

A 97 éves Csatáryt többször is kihallgatták, ezek során tagadta, hogy kegyetlenkedett volna a kassai gettóban. A fővárosi főügyész által az első kihallgatás utáni sajtótájékoztatóján elhangzottak szerint azonban kihallgatása során egyértelműen kiderült, hogy „hozzáállása bizonyos vallású emberek felé” elfogadhatatlan.

Efraim Zuroff ellen egyelőre nem indult eljárás, és a Simon Wiesenthal Központ vezetője nem számít arra, hogy hamis tanúzás vádjával elítélhetnék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik