Belföld

Milliókat osztogat a közmédia

Miközben egyes hírek szerint apró likviditási gondokkal is küzd a közmédia, a vezetők busás jutalmat vihetnek haza.

A Közszolgálati Közalapítvány 2012. július 4-i kuratóriumi ülésén hozott határozata szerint az MTV elnöke, Medveczky Balázs 4,2 milliós jutalmat kapott. Hogy mire is a nagy jutalmazás, az a dokumentumból nem derül ki, az ülés jegyzőkönyve pedig  egyelőre nem érhető el a testület honlapján. Medveczkyt még Rudi Zoltán egykori MTV-elnök emelte pozícióba, és – szinte egyetlenként – ma is a közmédia vezérkarában van. A jutalom a Magyar Televízióban dolgozók szerint azért is furcsa, mert messziről nézve kevés sikeres produkciót tud felmutatni a megújult közmédia. A Jáksó-féle Marslakók című napi szappanopera csak 77 rész élt meg, és a megalázó nézettség miatt kénytelen volt a televízió levenni a műsorról. Igaz, addig is százmilliók mentek el rá. A nyári nézettségen sokat javított az olimpia közvetítése, de a paralimpia napi összefoglalói már a Mozgáskorlátozottak Országos Egyesületénél is kiverték a biztosítékot.

De a legjobban nem ő járt

9,1 millió forintos jutalmat kapott 2011-es munkájáért Böröcz István. Az MTVA vezérigazgatója havi bruttó kétmillió forintot keres, de szerződése szerint külön feladat elvégzéséért prémiumot kaphat, évente az alapbérének legfeljebb az ötszörösét. Erről munkáltatója, a Médiatanács elnöke, Szalai Annamária dönt – írja a Népszabadság. Böröcz neve a napokban azért vetődött fel, mert az MTVA-nak sikerült két Simicska-céget meghívni egy hirdetmény nélküli tárgyalásos tenderre.


Böröcz István bemutat
Fotó: MTI / Bruzák Noémi

A közterületi reklámkampányok szervezésére kiírt pályázaton a Fidesz gazdasági háttérembereinek mondott Simicska Lajos és Nyerges Zsolt érdekeltségébe tartozó Publimont ellenfele a kapcsolt vállalkozásain keresztül szintén Simicska-érdekkörbe tartozó Mahir Cityposter volt. A szerződés 104 millió 560 ezerről szól. (Erről alább!)

A rádióban is

A közrádiót vezető Jónás István 4,3 milliós jutalmat kapott a jól végzett elnökösködésért. A Magyar Rádióban majd egy hónapja egytucatnyi MTVA-s embernek ajánlották fel a „közös megegyezéssel” történő szerződésbontást. A listán szerepel négy nyelvet beszélő, egy évtizede a Magyar Rádióban dolgozó riporter és gyesről visszatért kismama is. Thész Gabriellát, a Magyar Rádió Gyermekkórusának vezetőjét pedig egyszerűen nyugdíjba küldték. A Grammy-díjra jelölt, világhírű, a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze, Liszt-díjas, Bartók–Pásztory-díjas karnagy nyugdíjazásán a szülők is kiakadtak.

Van, aki csak kevesebbet kapott

Az MTI vezetője, Belénessy Csaba 4,8 millió forintot kapott prémiumként. Neki, tudomásunk szerint, Lomnici Zoltán volt főbíró kiretusálása miatt kellett beérnie az alacsonyabb jutalommal. Egyébként Belénessy Csaba keresi a legtöbbet, havi 1,9 millió forintot. Úgy tudjuk, ezen nem is akarnak változtatni, pedig az MTI létszáma erősen lecsökkent, mert a dolgozókat átvette az MTVA.


Belénessy Csaba
Fotó: MTI / Nagy Lajos

Dobos Menyhért, a Duna TV első embere járt a legrosszabbul. Ő csak 1,1 milliós prémiumot kapott. Ennek oka, hogy Dobos nem régóta vezeti a televíziót, ezért 2011. évre vonatkozó időarányos prémiumát 1 140 165 forint összegben határozták meg.

Ahol tud, segít

Közben az is kiderült, hogy Várhegyi Attila, a Fidesz pártigazgatója, akit 2002 őszén folytatólagosan elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt jogerősen felfüggesztett egyéves börtönbüntetésre ítélt a bíróság, tovább irányíthatja a közmédia kommunikációját. Januárban, amikor először megírtuk, hogy kommunikációs cége 6 hónapra szerződött az MTVA-val, Várhegyi azt nyilatkozta az MTI-nek, hogy „XXI. századi megoldásokat szeretne nyújtani az MTVA-nak”. Most 20 hónapos szerződést kötöttek a cégével, 16,8 milliós keretösszeg erejéig.

A közmédiának egyébként van saját kommunikációs igazgatója és csapata is. Májusban a kommunikációs igazgatói posztra Tóth István Zoltán Hír TV-s szerkesztőt, az előző Orbán-kormány alatt létrehozott Országimázs Központ egykori vezetőjét nevezték ki.

LMP a plakátfiúkról

Karácsony Gergely szerint a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezetésének sikerült minden idők talán legröhejesebb közbeszerzési eljárását lefolytatnia. A közterületi reklámkampány lebonyolításáért két, Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó cég versengett. Az ellenzéki politikus valószínűsíti, hogy a Fidesz-közeli cégek hízlalásért kapott 9 milliós jutalmat Böröcz István. Az LMP szerint az MTVA gazdálkodása teljesen átláthatatlan, pedig csillagászati összegeket, idén 77 milliárd forintot költ rá az állam. A párt ezért felszólítja a közmédia vezetését, hogy ha már folyamatosan hirdet a közterületeken, akkor ne kisebb összegű zárt pályázatokon, hanem egységes, nyílt közbeszerzésen válassza ki plakátcégeket.

Az MTVA bocsánatot kért, Karácsony helyett

Az MTVA visszautasította az LMP-s frakcióvezető-helyettes vádjait, és felszólította, hogy tartózkodjon a rágalmazástól. A kommunikációs igazgatóság szerint “sértő és alaptalan az a vád, mely az MTVA gazdálkodását érinti, ugyanis az MTVA a törvényi előírásoknak megfelelően készíti el mérlegbeszámolóját, teszi közzé adatait a megfelelő időben és valamennyi közbeszerzési eljárását professzionális közbeszerzési szakértők igénybevételével folytatja le és az eljárási formát minden esetben a közbeszerzési törvény előírásainak megfelelően választja meg”. Az alap szerint “az MTVA több mint kétezer munkatársát is” is megsértette Karácsony, noha ők tisztességesen, legjobb tudásuk szerint végzik évek óta munkájukat. Mivel az MTVA szerint az ellenzéki politikus “a sértésekért sosem fog bocsánatot kérni, ezért megteszik helyette: “Az MTVA vezetése Karácsony Gergely otromba és sértő kijelentéseiért elnézést kér valamennyi munkatársától. Kérjük Önöket, nézzék el a képviselő meggondolatlanságát.”

MSZP a “közvagyon közgépesítéséről”

Az MSZP felszólítja a Fidesz vezetőit, hogy “fejezzék be a közvagyon pofátlan és jó erkölcsbe ütköző közgépesítését!” Török Zsolt szóvivő kedden bírálta a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) közterületi reklámozásra kiírt közbeszerzési eljárását, amelyre “a Simicska-cégbirodalomhoz tartozó két cég jelentkezett” csak. A politikus úgy fogalmazott: nem meglepő, hogy a tender “a Fidesz Zrt. és gazdasági holdudvarának teljes sikerével zárult”. Török Zsolt kifogásolta azt is, hogy az MTVA vezérigazgatója 9 millió forintos “sikerdíjban” részesült, valamint azt is, hogy az MTVA nemrég egy másik “haveri cégnek”, a Prestige Média Kft.-nek is “kitalicskázott több mint 17 millió forintot” kommunikációs tanácsadásért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik