Belföld

A DK szerint telekspekuláció folyik a győri Audi-központ területével

A Demokratikus Koalíció szerint spekulálnak azzal a telekkel, amely a majdani Audi egyik helyi központjának lesz a helyszíne.

A DK a győri önkormányzat vizsgálatát sürgeti az “Audi-telek” felvásárlásával kapcsolatban, de ha ez nem valósul meg, akkor az ellenzéki párt kezdeményez majd jogi lépéseket az ügyben – közölte Varju László, a DK politikusa keddi sajtótájékoztatóján.

Varju László felidézte múlt heti sajtótájékoztatójukat, ahol már beszámoltak arról, hogy a DK szerint telekspekuláció áll annak hátterében, hogy előbb a győri önkormányzat ügyvédje, majd rajta keresztül egy offshore hátterű cég szerezte meg annak a teleknek egy részét, amely az Audi logisztikai központjának lehetséges helyszíne.

Az esetről a hvg.hu számolt be korábban, azt állítva: “kincset érhetnek” ma már azok a győri ipari parknál lévő földek, amelyek nagy részét tavaly ősszel még szántóföldként vásárolta fel Rákosfalvy Zoltán ügyvéd. A hírportál írása szerint a földhivatal időközben engedélyezte a földterület átminősítését, és a határozat is utal arra, hogy az “előreláthatólag a bővülő Audi-gyár további sikeres működését hivatott kiszolgálni”.

Varju László keddi sajtótájékoztatóján azt hangsúlyozta: miközben tudvalevő volt az Audi-gyár terjeszkedési szándéka, ahelyett, hogy az önkormányzat vásárolta volna fel a földeket, “a csókos barátokat” hozták helyzetbe. Szerinte ezzel 700-800 millió forintos kár keletkezett vagy a városnál, vagy a gazdáknál, amiért Borkai Zsolt polgármesternek felelnie kell.

Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy lett volna más módszer is, hiszen néhány hónappal ezelőtt egy – egyébként nem megvalósuló – sportlétesítmény előkészítése során az önkormányzat a saját maga nevére vásárolt telkeket, módosította a szerkezeti tervet, és ezáltal értékesebbé tette a területet a város számára.

Varju László úgy fogalmazott: Borkai Zsoltnak a Magyar Olimpiai Bizottság elnökeként feddhetetlennek kellene lennie, de ezzel szemben láthatóan részt vesz “a nemzeti offshore-együttműködésben”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik