Belföld

Hitelesítették a Horthy-népszavazás kérdőívét

horthy-miklos(1)(960x640).jpg (horthy miklós, )
horthy-miklos(1)(960x640).jpg (horthy miklós, )

Ha 15 napig senki sem nyújt be fellebbezést a bíróságon, akkor megkezdődhet az aláírásgyűjtés a Pest megyei Gyömrőn.

Gyömrő jegyzője hitelesítette azt az aláírásgyűjtő ívet, amelyet civilek és a helyi pártok egy részének képviselői nyújtottak be a város főterén lévő Horthy Miklós park elnevezésének törlése érdekében – közölte a tiltakozó akció főszervezője. Formai okokból nem sikerült elsőre hitelesíttetni a július 30-án benyújtott ívet, ugyanis nem szerepelt rajta, hogy milyen célból gyűjtenék az aláírásokat, de a hibát kijavították. A jegyző által hétfőn jóváhagyott íven a következő kérdés szerepel: „Egyetért-e Ön azzal, hogy Gyömrőn ne nevezzenek el vitatott történelmi személyiségről közterületet?”

A helyi képviselő-testület április 23-án döntött arról, hogy a város főtere júniustól Horthy Miklós nevét viselje, majd a lakosság egy részének tiltakozása nyomán úgy módosították határozatukat, hogy csak a téren lévő parkot kereszteljék át, és ez meg is történt.

A közterület átnevezése ellen május 9-ére csendes demonstrációt szervező, történelemtanárként dolgozó Tóth Mátyás és őt támogató helyiek többször is jelezték: számukra elfogadhatatlan, hogy akár a tér, akár a park Horthy Miklós nevét viselje. Már akkor kilátásba helyeztek egy esetleges helyi népszavazási kezdeményezést, amelyhez a Demokratikus Koalíció és az MSZP helyi szervezete, valamint a Környezet, Ifjúság és Gyermekvédő Egyesület is csatlakozott.

Elkerülnék a népszavazást

Az akció főszervezője elmondta: ha 15 napig senki sem nyújt be fellebbezést a monori bíróságon, akkor megkezdődhet az aláírásgyűjtés. A helyi népszavazás kiírásához Gyömrőn a választópolgárok 20 százalékának, 2 600 embernek a hiteles aláírására van szükség. Tóth Mátyás szerint takarékossági szempontból is az lenne a legjobb, ha végül mégsem lenne szükség a voksolásra, hanem az önkormányzat e nélkül visszavonná korábbi döntését, s a Horthy parkot visszakeresztelnék Szabadság térré.

Mezey Attila (Gyömrő 2000 Kör), a város alpolgármestere májusban az MTI-nek elmondta a korábbi Szabadság tér fás, füves területét nevezik el az egykori  kormányzóról, míg a tér peremén futó részt Szabadság útnak hívják. A tér mentén lévő közintézmények (iskola, polgármesteri hivatal, művelődési központ) címében a Szabadság út szerepel majd, és a zöldterület köré sem helyeznek ki Horthy Miklós feliratú táblákat, vagyis mindkét „tábor” óhaját figyelembe vették.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik