Belföld

Kerényi Imre: “a vérszerződéssel kezdődött jogi remekmű” az alaptörvény

A politikai és szakmai vitát is kavaró országos vándorkiállítás első, szegedi állomásának megnyitóján zsúfolt volt a terem.

A szegedi Fekete Házban a festményeket október végéig láthatják az érdeklődők. „Sokan támadták a régi alaptörvényt, ezért egy újat kellett alkotni. Az új alaptörvény szükségszerű volt, és örülhetünk, mert a megújulást hozza. Az alaptörvény és ezek a festmények teljes mértékben illusztrálják ezt a szellemiséget” – mondta a megnyitón Tápai Péter, a Csongrád Megyei Intézményfenntartó Központ vezetője.

Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott, aki Orbán Viktor üdvözletével érkezett azt hangoztatta, hogy szerinte Magyarország „jogásznemzet”, az alaptörvény pedig „jogi remekmű”. Kerényi Imre a történelmi eseményekről beszélve megemlítette az egykori nagy szegedi árvizet is, mely után véleménye szerint „a nagy veszteségből kinyíló európai város jött létre.”

„Az alaptörvényt terjeszteni kell, ami most van, az a vérszerződésnél kezdődött” – mondta a Szeged24-nek a miniszterelnöki megbízott. A kiállítás üzenete pedig, hogy „támad a múlt és a múltból épül a jövő” – vélte Kerényi Imre.

A vándorkiállításon egyébként az alaptörvény illusztrációi közül tizenhat képet lehet megtekinteni a dualizmus korától egészen a mai korszakig. Kiemelt téma például az első  világháború, Trianon, a holokauszt, Rákosi Mátyás korszaka, Nagy Imre temetése. Az alaptörvény illusztrációi mellett az országos gyermekrajzpályázat díjnyertes munkáit és 33 olyan kiadvány is látható a Fekete Házban, melyek az alaptörvény megismertetése és népszerűsítése érdekében születtek.

Mucsi Ágnes

Ajánlott videó

Olvasói sztorik