Belföld

Navracsics a zánkai gyerektábort dicsérte

új nemzedék központ zánka (ingyenes)
új nemzedék központ zánka (ingyenes)

A kommunizmus alatt szép környezetben, jó infrastruktúrával felépített, de a rendszerváltás után magára hagyott ifjúsági centrum állami százmilliókból újult meg.

Magyarországon van egy pont, amelyre a fiatalok otthonként számíthatnak, ez pedig Zánka – mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes csütörtökön a balatoni településen, az Új nemzedék központ főépületének átadó ünnepségén. A közigazgatási és igazságügyi miniszter kifejtette: Zánka története jól mutatja, hogy 1989 után az állami vagyonnal, a gyermekekkel, fiatalokkal kapcsolatban tanácstalan volt az állami politika: hiába épült meg a hetvenes évek elején, szép környezetben, jó infrastruktúrával az ifjúsági centrum, nem született egyértelmű koncepció a fejlesztésekről, döntés a pénzügyi támogatásról, ezért az elmúlt húsz évben egyik napról a másikra élt Zánka.

Kijelentette: nagy öröm számára, hogy az idei évtől a minisztérium lehet a gazdája a zánkai komplexumnak, amelyet Új nemzedék központ elnevezéssel „végre pályára állítanak”.

Zánka olyan központ legyen, ahol a szociálisan rászorultak és a jövő tehetségei üdülhetnek szervezett keretek között, élvezhetik az igényes programokat, képzést kaphatnak, és ahol „jól gazdálkodva a ránk bízott vagyonnal a jövőt biztosíthatjuk a felnövekvő nemzedéknek” – fejtette ki elképzeléseit a miniszter.

Mihalovics Péter, az Új nemzedékek jövőjéért program koordinációjáért felelős miniszteri biztos emlékeztetett arra: a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium áprilisban vette át a zánkai komplexumot. Az Új nemzedék központ céljaként azt határozták meg, hogy olyan programokat szervezzenek, amelyek megfelelnek a 21. századi fiataloknak.

Elmondta, hogy az Új Magyarország Fejlesztési Terv harmadik ciklusába bevonják Zánkát, és ennek köszönhetően a főépület idén befejeződött, több mint 460 millió forintos építészeti és gépészeti felújítása után a nyári épületek is megújulhatnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik