Belföld

15 millió forinttal jutalmazták a közmédia vezetőit

közmédia-logók (ingyenes, )
közmédia-logók (ingyenes, )

A Népszabadság szerint az MTI igazgatója a retusálási botrány miatt kapott „csak" 4,8 milliós prémiumot.

Összesen csaknem 15 millió forint jutalmat kapott a négy közszolgálati médium – az MTV, a Duna TV, a Magyar Rádió és az MTI – vezérigazgatója a 2011-es munkájára – derül ki a Közszolgálati Közalapítvány által nyilvánosságra hozott dokumentumból. A Népszabadság összeállítása szerint a közalapítvány kuratóriuma még július elején szavazta meg a vezérigazgatóknak ezt a prémiumot, amit aztán az adott intézmény büdzséjéből fizettek ki. Medveczky Balázs (MTV) 4,2 millió, Jónás István (Magyar Rádió) 4,3 millió, Belénessy Csaba (MTI) 4,8 millió és Dobos Menyhért (Duna TV) 1,1 millió forint prémiumot kapott (az összegek bruttóban értendők).

A négy intézményvezető közül az MTI vezérigazgatója keres a legtöbbet, havi bruttó 1,9 millió forintot, az adható prémiuma pedig az éves személyi alapbérének 33 százaléka. A másik három vezető egységesen bruttó 1,7 millió forintot keres havonta, adható prémiumuk pedig a bérük maximum 25 százaléka. A közszolgálati kuratórium tavaly tavasszal azzal az indokkal emelte meg az MTI-vezér bérét, hogy a hírügynökség nemcsak megrendel a médiaszolgáltatást-támogató alaptól, hanem maga is előállít tartalmat, műsorokat készít, létszáma pedig a másik három cég háromszorosa. Az MTI-nél alakították ki ugyanis a közszolgálati médiumok közös hírcentrumát csaknem 150 fővel. Idén azonban már az MTI-t is leépítették, 50 főnél kisebb csontvázintézménnyé zsugorították, a vezérigazgató fizetése azonban nem változott.

Balogh László, a Közszolgálati Közalapítvány elnöke a Népszabadságnak azt mondta, a négy vezérigazgató bére és prémiuma jóval kevesebb, mint a korábbi közmédia-vezetők fizetése, amelyekhez külön juttatások is társultak. Fontosnak tartotta megjegyezni: a közmédia rendszerében először fordul elő, hogy valóságos prémiumfeladatokat tűztek ki, a jutalom a korábbi gyakorlattal szemben nem automatikusan jár a vezetőknek. Balogh elmondta, a kuratórium által elvégzett nagyon alapos értékelés után egyik vezérigazgató sem kapta meg a maximálisan adható összeget. Ennek részleteibe azonban nem kívánt bocsátkozni, még úgy sem, hogy a kuratóriumi határozat is rögzítette, hogy az MTI vezérigazgatója az összesen adható csaknem 7,4 milliós prémiumösszegből 4,8 milliót kapott. A Népszabadság információi szerint ebben jelentősen közrejátszott a retusálási botrány, amikor a köztévé híradójából minden szakmai és etikai szabályt felrúgva „kiblőrözték” Lomnici Zoltán volt főbírót.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik