Belföld

Eseménydús szeptember elé néz a Vörösmarty Színház társulata

A Vidéki Színházak Fesztiválján a budapesti közönség is láthatja a Triót, hamarosan átadják a Színikritikusok Díját és indul a vadonatúj évad.

A Kaszás Attila-díjátadó gálaműsorral kezdődik szeptember 7-én este a Vidéki Színházak Fesztiválja a Thália Színházban; az egyhetes találkozón 12 teátrum mutatkozik be a fővárosi közönségnek, amely 8 nagyszínpadi és 4 stúdióelőadást láthat.

Bereményi Géza igazgató az esemény csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: a fesztivált ezentúl minden évben szeretnék megszervezni. L. Simon László kulturális államtitkár arról beszélt, hogy a színházak működtetésére lesz pénz, hiszen szükség van rájuk és népszerűek is. 2011-ben 4,7 millió színházlátogató volt Magyarországon, a válság ellenére 100 ezerrel több mint az előző évben, és 21 ezer előadást játszottak, a 2010. évinél kétezerrel többet. “Ez azt mutatja, hogy mind az alkotókedv, mind az a szellemi muníció, kreativitás, amely ezt a területet jellemzi, töretlen, minden gazdasági nehézség ellenére” – hangsúlyozta.

Kiemelte: a magyar színházak saját bevétele 48 milliárd forint volt 2011-ben, a jegyárbevétel 400 millióval nőtt éves szinten. Mint hangsúlyozta, a vidéki színházak nagy mértékben hozzájárulnak a nézőszám-emelkedéshez és a jegyárbevétel növekedéshez is.

A TAO-kedvezményekről szólva elmondta, hogy egyes közvetítő cégek, gazdasági társaságok 30 százalékot kérnek vissza az általuk megszerzett, illetve felajánlott társasági adóból. Mint mondta, elfogadhatónak tartják, ha a kultúra számára juttatott többletbevételért cserében jutalékot kérnek egyes cégek, de nem ekkora mértékben. “Ez ellen adminisztrációs eszközökkel is fel fogunk lépni” – hangsúlyozta L. Simon László. Hozzátette: az államnak hatékonyabban kell szerepet vállalnia a szponzorációs bevételek szabályos, és minél nagyobb mértékű beszedésében.

Csomós Miklós főpolgármester-helyettes elmondta, hogy a tavalyi 4,7 millió színházlátogató közül 1,7 millió a fővárosi fenntartású színházakban jelent meg. “A fővárosi színházak elismertek, a főváros vezetése azon lesz, hogy a működésükhöz a jövőben is biztosítsa a feltételeket, az állam segítségével” – fogalmazott a főpolgármester-helyettes.

A Vidéki Színházak Fesztiválján a budapesti közönség a kecskeméti Katona József Színház, a Pécsi Nemzeti Színház, a kaposvári Csiky Gergely Színház, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház, a szolnoki Szigligeti Színház, a Békéscsabai Jókai Színház, a tatabányai Jászai Mari Színház, a Miskolci Nemzeti Színház, a székesfehérvári Vörösmarty Színház, a Győri Nemzeti Színház, az egri Gárdonyi Géza Színház és a debreceni Csokonai Színház egy-egy előadását láthatja.

Lantos Anikó fesztiváligazgató elmondta, hogy a szeptember 15-ig tartó fesztivál előadásait a Jakupcsek Gabriella, Szalai Annamária, Makrai Sonja, Csupó Gábor és Baán László alkotta zsűri értékeli, amely a legjobb női és a legjobb férfi alakítást, valamint a legjobb előadást díjazza.

Szólt arról, hogy a Nagymező utcában szabadtéri színpadot is felállítanak, ahol zenés programok várják a közönséget. A Mikroszkóp Színpadon – amely ősztől Mikroszínpad néven üzemel – kézműves foglalkozások, vásár, a színpadon gyerekműsorok és kabaré várja a látogatókat.

Az esemény támogatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma és Budapest Főváros Önkormányzata. Lantos Anikó tájékoztatása szerint a fesztivál együttműködő partnere a Café Budapest 2012 fesztivál, a Budapesti Operettszínház, a Mai Manó Ház és a Magyar Cirkusz és Varieté vállalat. A fesztivál médiapartnere az MTVA: a Kossuth Rádióban minden nap élőben közvetítést adnak a Thália Színház látványstúdiójából az előadásokról, illetve színészekkel, rendezőkkel készítenek interjút.

A sajtótájékoztatón a résztvevő színházigazgatókat arról faggatták, hogy létezik-e törésvonal a vidéki és a fővárosi színházak között. Rátóti Zoltán, a kaposvári Csiky Gergely Színház vezetője elmondta, hogy nem lát törésvonalat, odafigyelnek egymásra, ha valahol jelentős előadás születik, arról tud a szakma. Balázs Péter, a szolnoki Szigligeti Színház igazgatója szerint vannak ugyan közös problémák, de minden városnak speciális a helyzete, nehéz egy kalap alatt beszélni róluk.

Blaskó Balázs, az egri Gárdonyi Géza Színház igazgatója rámutatott, hogy míg a fővárosi színházaknak van tartalékuk, a kisebb lélekszámú városokban nehezebb a bérletesek számának növelése. Úgy vélte: központi támogatással kellene az iskolák számára az ifjúsági bérletek vásárlását segíteni. L. Simon László azonban arra figyelmeztetett, hogy az állam ugyan számos dologban segíthet, de nem kell elvégeznie minden feladatot a színházak helyett.

A Vörösmarty Színház Israela Margalit Trió című darabjával vesz részt az eseményen. Szeptember 13-án 19.30-tól az Arizona Stúdióban láthatja a nagyérdemű a Schumann-házaspár történetét.

A Színikritikusok Díjátadó Gáláját szeptember 16-án tartják: a Mohácsi János rendezte A csárdáskirálynő a legjobb zenés/szórakoztató előadás, míg az előadás Edvinje, Lábodi Ádám a legígéretesebb pályakezdő díjáért száll versenybe. Hogy a jelöltek közül ki kapja az elismerést, arra 2012. szeptember 16-án derül fény a Nemzeti Színházban.

Szeptember 22-én pedig A dzsungel könyve című musicallel és évadnyitó mulatsággal indul a 2012/2013-as évad: egész nap izgalmas programokkal várják a publikumot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik